Burgemeester Brok in nieuwjaarstoespraak: 'We moeten altijd hoop blijven houden'

10 januari 2017
Burgemeester Brok in nieuwjaarstoespraak: 'We moeten altijd hoop blijven houden'

DORDRECHT - De traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dordrecht op 10 januari werd zoals altijd enorm goed bezocht. In een afgeladen Stadhuis wensten de aanwezigen elkaar, en in het bijzonder de wethouders en burgemeester, geluk voor het nieuwe jaar. Bij de wethouders en burgemeester vormde zich een lange rij bezoekers om hen de hand te schudden. Tegen 21.00 uur hield burgemeester A.A.M Brok zijn laatste nieuwjaarstoespraak, gezien hij in maart als nieuwe commissaris van de Koning in Friesland wordt geïnstalleerd. Het woord hoop dook diverse keren op in zijn toespraak en vormde tevens de rode draad.

“We moeten altijd hoop blijven houden”, aldus de burgemeester, nadat hij de wereldproblematiek, waaronder het opkomend fascisme in Europa, waar hij zich zorgen over maakt, heeft aangehaald. Hierna gaat hij over op de plaatselijke gang van zaken in het afgelopen jaar. Zowel in Dordrecht als in de Drechtsteden. “Het werk dat we vanuit de raad doen, doen we met en voor de mensen. We willen zichtbaar, nabij en toegankelijk zijn”, zegt Brok. Hij kijkt terug op de successen. Grote internationale sportactiviteiten als het Europees Korfbaltoernooi in Dordrecht, aangelegde nieuwe wijken en bruggen en het aantal bezoekers van de musea van maar liefst 50.000. “De mensen weten Dordrecht te vinden”, zegt de burgemeester, doelend op de het bezoek van de musea en de vele evenementen in de stad. Ook de decentralisatie van de zorg komt aan bod. “Er zijn positieve dingen gebeurd met aandacht voor de mensen waar het over gaat”.

Nieuw hoogtepunt
De komst  van koningin Maxima op 18 februari is volgens de burgemeester nieuw hoogtepunt. De koningin komt dan de tentoonstelling ‘Een koninklijk Paradijs’ van de bekende schilder Aert Schouman in het jubilerende Dordrechts Museum openen.

Ook mindere punten komen aan bod. Zo noemt Brok de sociaal economische structuur een zwak punt en hamert erop te blijven samenwerken binnen de Drechtsteden. De bereikbaarheid van het spoor zorgt voor problemen en de zorg omtrent Chemours wordt genoemd. “De politiek gaat voor de gezondheid van bewoners.” Verder wordt de horeca aangehaald, een hekel punt de afgelopen periode. Brok geeft aan zeer blij te zijn met de horeca, die veel goed doet voor de stad, maar zich in de gestelde feiten omtrent sluitingen van cafés niet kan vinden en een harde aanpak voorstaat wat betreft criminele activiteiten. De burgemeester sluit af met een gedicht over hoop en wenst iedereen een zalig nieuwjaar.

Na de toespraak verlaten velen de zaal. Anderen blijven praten en alweer ontstaat er een lange rij bij de wethouders en burgemeester.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.