Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Democratie geen gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden”

10 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Democratie geen gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden”

DRECHTSTREEK - Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit pleit in zijn nieuwjaarstoespraak voor meer aandacht voor democratie en rechtsstaat. Hij stelt dat een goed functionerende democratie inzet vraagt van ‘ons allemaal’, overheid en samenleving. “Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden, wat mij doet denken aan het combo’tje in de kerk in de hoop daar jonge mensen mee te winnen. Dat werkt niet. Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten.”

Durf
In zijn nieuwjaarstoespraak roept hij daarom politici en bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen. De commissaris: “Durf zelf als politicus en als bestuurder met een goed verhaal naar buiten te gaan en mensen mee te nemen in de oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Speel niet op de man, speel op de bal en luister met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de inbreng van de ander om te ontdekken of zijn of haar voorstel de zaak nog beter zal helpen. En, laat bij ons denken en handelen niet automatisch het economische rendement de doorslag geven, maar veeleer het maatschappelijke rendement.”

Volgens Jaap Smit moet het adagium niet zijn een ‘kleine overheid’, maar een ‘sterke en vitale overheid’, als een hoeder van recht, veiligheid, ontwikkeling en zorg naar menselijke maat. Een overheid die zich niet beperkt tot een regierol, maar met kennis van zaken en dus met gezag optreedt. Ook pleit hij voor meer democratisch bewustzijn in de maatschappij. De commissaris stelt dat het voor het functioneren van de democratie belangrijk is dat inwoners meer leven vanuit het besef dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het collectief dat wij als samenleving zijn. “Je kunt je niet louter afzijdig houden en vervolgens anderen die hun verantwoordelijkheid pakken afschrijven als een plucheplakkende elite."

Ambitie
In zijn nieuwjaarstoespraak spreekt Jaap Smit de ambitie uit ook in de komende jaren de commissaris van de Koning in Zuid-Holland te willen zijn. Het jaar 2019 is het laatste jaar van zijn eerste termijn. “Dit betekent dat de vraag aan de orde komt of ik na deze eerste termijn door wil gaan. Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Ik voel mij op mijn plek, zeer verbonden met de provincie en de mensen die daarin en daarvoor werken. Ik zie ernaar uit om ook in de volgende jaren te blijven bouwen aan deze sterke en prachtige provincie waar ik trots op ben!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.