MKB-Katalysatorfonds steunt ontwikkeling klein, duurzaam containerschip

11 januari 2019 door Hennie van der Zouw
MKB-Katalysatorfonds steunt ontwikkeling klein, duurzaam containerschip

DORDRECHT - Het Dordtse bedrijf Aqua Navis BV heeft een bijdrage ontvangen uit het MKBkatalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een klein, duurzaam containerschip, dat voldoet aan de eisen van binnenvaartschepen. Het nieuwe schip vult volgens Aqua Navis een gat in de markt.

In het project wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht met de Duurzaamheidsfabriek en het onderwijs (Da Vinci College), waardoor het ook bijdraagt aan open innovatie in de regio.

Compact, duurzaam containerschip
Om aan de uiteenlopende logistieke vragen van klanten te kunnen voldoen, heeft de binnenvaart verschillende formaten schepen nodig. De afgelopen 10-20 jaar zijn er echter voornamelijk schepen gebouwd voor groot vaarwater, waarmee er een tekort ontstaat aan kleinere schepen. Heel concreet lijkt er een markt te zijn voor het vervoer van ladingen tussen de Scheldebekken en de Seinebekken (Parijs). Aqua Navis heeft nu een concept bedacht voor een compact containerschip, dat slim gebruik
maakt van de fysieke ruimte én de ruimte in de meest actuele wet- en regelgeving.

Door het schip bovendien modulair geschikt te maken voor huidige én toekomstige schonere brandstofconcepten, voorziet het bovendien in de vraag naar verduurzaming in de binnenvaart.
Technische én economische haalbaarheid In de haalbaarheidsstudie wil Aqua Navis onderzoeken hoe hun concept voor een compact, duurzaam containerschip technisch realiseerbaar is. Wat zijn de nieuwste inzichten, technieken en materialen die kunnen bijdragen aan een optimaal en hoogwaardig resultaat? Tegelijk is de studie ook bedoeld om te kijken hoe groot dat ‘gat in de markt’ nu werkelijk is. Daarvoor is het wel essentieel om een redelijk concreet beeld te hebben van het uiteindelijke schip. “Het is een beetje een kip-ei verhaal,” legt Henk Schipper, eigenaar van Aqua Navis, uit. “Als je bedrijven geïnteresseerd wilt krijgen, moet je ze eerst laten zien welke oplossing je te bieden hebt.

Tegelijk kun je pas écht schepen gaan bouwen als je weet dat er straks voldoende vraag naar is. Daarom is deze bijdrage vanuit het MKB-katalysatorfonds zo belangrijk.”

Zicht op nieuwe kennis en markten voor regionale scheepsbouw
De Dordtse wethouder Maarten Burggraaf is trots op de innovatieve plannen van Aqua navis: “Het is geweldig om te zien hoeveel bedrijven in Dordrecht en de regio volop bezig zijn met innovatie en daarin ook de samenwerking zoeken. Deze haalbaarheidsstudie levert inzichten op waar het gaat om het slim bouwen van nieuwe, kleine schepen en vooral de toepassing daarbij van nieuwe duurzamesystemen.

De scheepsbouw in de regio krijgt daarmee zicht op hernieuwde markten en de binnenvaart een extra impuls waar het gaat om schoner varen.”

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden
Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds.

Op de foto van links naar rechts:
De heren Henk Schipper en Maarten Burggraaf (fotograaf Rob Kamminga)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.