SchapenKoppieKoppie… op weg naar een eiland zonder plastic afval

09 januari 2019
SchapenKoppieKoppie… op weg naar een eiland zonder plastic afval

DORDRECHT - Een miniatuurversie van het beroemde beeld Schapenkoppen van de Dordtse beeldend kunstenaar Cor van Gulik… over enige tijd kan het zomaar bij u thuis op het dressoir komen te staan. Da’s niet alleen mooi, maar ook nog eens ‘ontlastend’ voor het milieu. Het eerste prototype wordt maandag 14 januari overhandigd aan wethouder Rik van der Linden.

U kent het beeld vast wel… vanaf 1967 (toen de Papendrechtse brug werd opgeleverd) stond het op de eerste afrit na de brug, richting Dordt, maar sinds enige tijd heeft het een nieuwe, veel prominentere plek gekregen, namelijk de Laan der Verenigde Naties, vlakbij de oprit naar de A16 richting Rotterdam.

De miniatuurversie van het beeld gaat SchapenKoppieKoppie heten en wordt binnenkort gefabriceerd in een zogeheten ‘pop up plastic lab’ dat over enkele maanden op het Leerpark komt te staan. In dat laboratorium wordt plastic afval omgezet naar een grondstof voor allerlei handzame producten. SchapenKoppieKoppie is een 3d geprinte miniatuurversie van afvalplastic, dat onder andere afkomstig is uit het afvalplastic dat door de Aquadrone van de firma Krinkels uit de Spuihaven gevist is.

De initiatiefnemers van het SchapenKoppieKoppie-project (u vindt ze onderaan dit bericht) willen op deze manier de aandacht vestigen op de mogelijkheid om plastic afval om te zetten in waardevolle bruikbare nieuwe producten. Op deze wijze hopen zij draagvlak te creëren voor een nieuw economisch systeem: ‘In een tijd van oneindige groei op een eindige planeet dromen wij van een toekomstbestendig eiland van Dordrecht. Gebaseerd op een lokale, circulaire economie. Een eiland zonder plastic afval.’

Inmiddels hebben zich al diverse partijen bij het project aangesloten: Dat zijn: 10XL, Cirkellab, Cor Noltee Design Thinker, het Da Vinci College, de Duurzaamheidsfabriek, Krinkels, LeXlab en RanMarine. De projectgroep staat overigens open voor iedereen die wil (samen)werken aan een eiland zonder plastic afval en onderdeel wil zijn van een lokale, structurele plastic keten. Heeft u als bedrijf of organisatie een voorname en continue plastic afvalstroom? Neem contact op via info@cirkellab.nl voor de mogelijkheden om hier iets waardevols van te maken. 

Wanneer
Het pop up plastic lab is toegankelijk voor publiek vanaf mei 2019, maar bij voorkeur willen de samenwerkingspartijen dit lab ook nadien (deels) blijvend gebruiken en/of door ontwikkelen.

Het innovatiefonds Smart City Dordrecht verstrekt subsidie om het plan Schapenkoppiekoppie te realiseren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.