Vrijwilligershuis als verbindende schakel

14 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Vrijwilligershuis als verbindende schakel

DORDRECHT - De dynamische nieuwjaarsreceptie van het Vrijwilligershuis Drechtsteden, op vrijdag 11 januari 2019, laat zien dat er veel mogelijk is op de Spuiweg 93. Een optimistische nieuwjaarspeech, verhalen van vrijwilligers, champagne, Syrische hapjes, Syrische muziek en biologisch sap en kaasblokjes van het Groene Kratje dat daar sinds kort onderdak is met haar Afhaalpunt Spuiweg.

Vrijwilligershuis volop in ontwikkeling
Yvette van Lonkhuizen, medewerkster van het Vrijwilligershuis, constateert in de nieuwjaarspeech dat 2019 een uitdagend jaar is voor het Vrijwilligershuis. Per 1 juli aanstaande zal de gemeente de huidige samenwerking – het Vrijwilligershuis –niet langer financieren.
Van Lonkhuizen: “Of we nu in 2019 Vrijwilligershuis blijven heten of een nieuwe naam voeren, we gaan door. We blijven zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking, met nieuwe financiers of juist samen met gemeenten en anderen als partner. We doen er alles aan om onze ondersteuning en kennis niet verloren te laten gaan en een goed aanbod en samenwerking uit te bouwen.” Van Lonkhuizen vertelt dat de partner in Zwijndrecht dit jaar de vrijwilligersondersteuning wil blijven doen. “De kennis van het Vrijwilligershuis blijft uiteraard voor de contacten in Zwijndrecht beschikbaar, evenals de VrijwilligersPas.” Zij vertrouwt erop dat binnenkort duidelijk zal worden wat de Dordtpas voor de pas gaat betekenen. 

Jarig Vrijwilligershuis verbindt
De Vereniging SSKW, sinds 5 jaar werkend in het Vrijwilligershuis, viert dit jaar haar veertigjarig bestaan. Uitgangspunt was altijd: ‘Wij zijn er voor al uw ontbrekende puzzelstukjes’. Van Lonkhuizen: “De samenleving ontwikkelde zich, zo ook het vrijwilligerswerk. We spreken nu over Vrijwillige inzet en over hoe belangrijk het is dat iedereen kan meedoen. Vandaar ook de titel van ons recente symposium Meedoen maakt Gelukkig! Onze ondersteuning ontwikkelt zich mee: inmiddels zijn we de Verbindende Schakel. Een actieve speler. Organisator van netwerken, platforms voor vrijwilligerswerk in de zorg, cultuur en informele hulporganisaties.”

Vrijwilligers vertellen
Tijdens de receptie was ook ruimte voor de verhalen van vrijwilligers. Annette de Vlieger, coördinator van het Groene Kratje, vertelde hoe zeer zij het waarderen dat hun klanten op woensdagmiddag een groentekratje kunnen afhalen bij het Vrijwilligershuis oftewel Afhaalpunt Spuiweg. Tony Bruijs vertelde enthousiast over zijn vrijwilligerswerk bij wijkkrant Wielwijk Ahoy en als Dordtse doorpakker. Daarna werd de Syrische muzikant Ahmed Mbtak (39) geïnterviewd. Hij is niet alleen muzikaal maar doet bovendien actief mee aan de Dordtse samenleving. Zo kookt hij wekelijks in wijkcentrum Koloriet en is vrijwilliger bij onder andere de Voedselbank. In Syrië kookte hij al veel en dit is een prima manier om de Nederlandse taal te oefenen.

Voor meer informatie over vacatures, trainingen, drukkerij, VrijwilligersPas, vrijwilligersmarkten en dergelijke zie de website www.vrijwilligershuisdrechtsteden.nl, bel 078-2000223 of loop even binnen bij Spuiweg 93.

U ziet op bijgaande foto Yvette van Lonkhuizen (medewerkster Vrijwilligershuis) en Ismail Bozkir (voorzitter Vereniging SSKW) het glas heffen op het nieuwe jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie bij het Vrijwilligershuis.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.