Jan Janssen agenda vol met tips over Dordrecht

18 februari 2017

DORDRECHT - In een oplage van minstens afnemers zorgt Jan Janssen voor tips over gebeurtenissen in Dordrecht:

Dordrecht, stad van, OOK, Kunst en cultuur:
- 18-2, Koningin Maxima opent tentoonstelling Dordrechts Museum, https://museumtijdschrift.nl/nieuws/koningin-maxima-opent-jubileumtentoonstelling-dordrechts-museum/;
- Ook 18-2, 16.30, Ketel 1/Energiehuis, Jong Klassiek;
- 18-2, 19.00, Movies, Moonlight, een topper van het IFFR;
- 19-2, 15.00, Theater 450, helaas, ik zit dan in de Stopera;
- 20-2, 16.15, Movies, Silence, ook van het IFFR en Martin Scorsese;
- 21-2, 19.00, Special Dordrechts Museum oor de Vereniging DM over Schouman;
- 22-2, 16.15, Movies, Paterson, andermaal een topper van het IFFR;
- 22-2, 20.30, The Movies, Cinefiliaal;
- 23-2, 12.30, Energiehuis/Ketel 1, lunchconcert.
- 24-2, 10.30, de film 'Leven in de Kas' over de Stadslandbouwkas 'De Oude Beer', in de Blauwe Kamer;
- 24-2, 16.30, Afscheidsreceptie van burgemeester Brok in het Dordrechts Museum, snik!!!!
Voor meer nieuws en events: www.dordrecht.net, www.centrumdordrecht.nl/evenement/ en http://doindordt.nl.

Ook op www.verenigingdordrechtsmuseum.nl staat een aantal niet te missen activiteiten. Voor leden uiteraard, dus als je nog geen lid bent, wordt het. De Vereniging en de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum hebben gezamenlijke campagne gestart 'Houd de herder bij de Schapenkoppen om de kamerschilderingen II Pastor Fido van Art Schouman in Dordt te houden. Het 175 jarig jubileum van het Dordrechts Museum is de directe en mooie aanleiding. Meer info op www.thuisindordt.nl.

Gisteravond was het laatste concert van Evelien Holster in functie bij Kunstmin. Speciaal op haar verzoek ging ik. Met recht. Zoals alle andere door haar georganiseerde concerten. Amsterdam Chamber Soloist speelden de sterren van de hemel met het Pianokwartet No 2 van Mozart, het Pianokwartet in a van Turina  (mij onbekend maar geweldig!!!!!) en Pianokwartet No 2 van Brahms. Het concert verdiende, zoals zo vaak meer dan het aanwezige gehoor.
Maar toch, erbij waren kenners als Patrizzia Schiozzi en Pieter Bakker van Musica Docet en Mark Benjamin, oud-collega en zanger in Merwe's Oratorium Vereniging. Deze voeren op 17 maart, 19.30, de Messiah van Händel uit, in de Antoniuskerk. Ik ben dan in het buitenland maar beveel het jullie van harte aan.

En ik breng nog even 'Iets of Nietsch' van Kunstrondje Dordt onder jullie aandacht. Taxatie was op 12 februari, de veiling op 26 februari 11.00-16.00. In Art&Dining bij het Dordrechts Museum. De 12de zat ik Rome, hier kan ik dus niets over vertellen. Maar de 26ste ga ik zeker.

Stadskunstenaar Ton Kraayeveld laat in zijn nieuwsbrief februari 2017 weer volop nieuwe dingen zien. In het Haagse Nouvelles Images is werk van Ton (en anderen) gezin in de tentoonstelling 'LOSKIJKEN'. Ton exposeert ook in galerie Reuten in Amsterdam en doet mee aan de Open Galerie Route 2017 in Dordrecht

Het Drechtsteden Bachkoor heeft 25 maart as een bijzondere uitvoering. Johannes Passion + in de Dordtse Augustijnenkerk. Een prachtige uitvoering ben ik inmiddels wel van hen gewend. Ik ben nieuwsgierig naar de rol die leerlingen van Develsteincollege hebben in deze uitvoering. Ik ga er dus ook graag naartoe en maak er ook graag reclame voor. Op hun site vinden jullie ook uitleg over + in de titel van de uitvoering.

Kindertheater Marjolijn met Cleopatra weer even terug in Merz.
Op zaterdag 25 februari  om 17:00 komt Kindertheater Marjolijn voor een keer weer terug  op  hun oude stek.; de bovenzaal van Merz, met de minimusical Cleopatra, voor kinderen van 7 tot 12 jaar van het theatergezelschap Witte Raaf.
Vanuit Kindertheater Marjolijn is het plan opgevat om wat te doen voor de wat oudere kinderen  en zo is, in samenspraak met Ferry de Klerk van cafe restaurant Merz bedacht om de humoristische en sprankelende muziekvoorstelling  Cleopatra  met eigen versies van de muziek van Queen te programmeren voor 25 februari . Om er een leuke totaaluitstap voor het hele gezin van te maken biedt Merz daarbij de mogelijkheid om na de voorstelling een voordelige pastamaaltijd te blijven eten (niet bij de prijs van het toegangskaartje inbegrepen!) Volwassenen spaghetti maaltijd 9,50, kinderen frites met snack en appelmoes, 6,50.
Door een breed aanbod aan activiteiten is Merz een bruisend centrum in Dordrecht geworden; diner, borrelen, livemuziek. En in dit rijtje past een eigentijdse muzikale glitterbewerking van het oude liefdesverhaal van Cleopatra heel goed.
Kaarten (7,-) reserveren via www. Dordtskindertheater.nl, of kopen bij speelgoedwinkel Juffrouw Pollewop en Kinderboekwinkel De Giraf.
En, indien nog niet uitverkocht, ook nog aan de zaal.

25 maart is er weer een concert van Sursum Musica. Zij presenteren dit keer het Villiers Quartet. Deze 'concerten aan huis' zijn op het Damiatebolwerk 2, hebben altijd een exquise niveau en kan ik ieder, die niet naar het Drechtsteden Bachkoor gaat die avond, van harte aanbevelen.

Een van mijn favoriete organisaties is de stichting 'Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers'. Wandelen door de natuur, de kunst, langs het water, zal ik maar zeggen. Op 23 maart is de jaarlijkse ledenvergadering met lezing.

Het programma van Holland Festival 2017 is weer on line. Het festival is van 3 -25 juni dit jaar. Er is een voorstelling waar ik zeker wilde zijn van een entreebiljet: FLEXN van Reggie Gray en Peter Sellars. Dat is gelukt maar de kaarten gingen snel. Ik weet niet of het inmiddels is uitverkocht. De video presentatie van het programma: https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=J6mHld2qrGI.
Flex is een vorm van streetdance, afkomstig uit Brooklyn, New York. Flexpionier Reggie (Regg Roc) Gray en regisseur Peter Sellars maakten een virtuoze dansvoorstelling over leven in tijden van grote sociale onrust, bekijk de video.

In kAde in Amersfoort is tm 17 april een tentoonstelling te zien onder de titel 'Goed gemaakt, ode aan het maakproces'. Het filmpje over Picasso dat op de tentoonstelling te zien is, had ik al ooit op YouTube gevonden. Er is meer te zien. Ik ga in elk geval. Ergens.

Het Stedelijk Museum Schiedam opent op 25 februari, 16.00, de tentoonstelling 'EYE ATTACK, op-art en kinetische kunst'. Strakke kunst met veelal mooie verwarringen voor oog en/of hersens. Ik hou er wel van.

De Documenta 14 is dit jaar van 10-6 tm 17-9 in Kassel. Athene heeft een annex in de periode van 8-4 tm 16-7. Documenta 13 in 2012 was mijn eerste. Het heeft zoveel indruk achtergelaten dat ik er weer graag bij ben. En er ruim de tijd voor wil nemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.