Uitreiking eerste BoekStart-rugzakje in Bibliotheek Stadspolders: Wethouder Heijkoop kruipt in de rol van VoorleesHeld

21 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Uitreiking eerste BoekStart-rugzakje in Bibliotheek Stadspolders: Wethouder Heijkoop kruipt in de rol van VoorleesHeld

DORDRECHT - Vrijdag 18 januari was het zover: de uitreiking van het eerste gele BoekStart-rugzakje in Bibliotheek Stadspolders. Directeur-bestuurder Ankie Kesseler van de Bibliotheek AanZet en niemand minder dan de BoekStart-beer overhandigden het rugzakje aan Xavi, Lize en Ayah en wethouder Peter Heijkoop. “Voor de ontwikkeling van een kind is kunnen lezen en schrijven onmisbaar. Door vroeg de taalontwikkeling te stimuleren, geef je je kind een goede basis. Daarom ondersteun ik dit initiatief van harte.”, vertelt Heijkoop. Het rugzakje is gevuld met het interactieve prentenboek Wat zit er in een regenboog?, een VoorleesHelden-masker om in te kleuren en informatie voor de ouders. Na het feestelijke moment kroop de wethouder in de rol van VoorleesHeld. Hij las voor uit het gratis prentenboekje aan kinderen van Kinderopvang COKD, locatie Ratjetoe.

Pilot voor peuters
De Bibliotheek AanZet en de Gemeente Dordrecht vinden het belangrijk dat alle kinderen vroegtijdig in aanraking komen met boeken. Zij willen ouders stimuleren om vroeg te beginnen met voorlezen, om te voorkomen dat kinderen met een achterstand op de basisschool beginnen. Dankzij een speciale gemeentelijke subsidie is de bibliotheek daarom in december begonnen met een pilotproject voor peuters. Ankie Kesseler: “We zijn blij dat de gemeente Dordrecht het belang van leesbevordering bij deze jonge kinderen inziet. We gebruiken ons netwerk om de doelgroep te bereiken in deze pilot.”. Naast de welbekende oranje BoekStart-bon voor ouders met een kleintje van 0 tot 2 jaar, wordt nu ook de gele BoekStart-bon uitgedeeld op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Gele BoekStart-bon
Deze bon is voor ouders met een peuter van 2 tot 4 jaar en geef recht op een gratis lidmaatschap van AanZet. Peuters die lid worden van de bieb ontvangen het gele rugzakje met o.a. het gratis prentenboekje. “Het eerste exemplaar van het rugzakje is nu uitgereikt. Bij succes gaan we zeker kijken of we de gele BoekStart-bon ook in andere gemeentes kunnen aanbieden”, aldus Kesseler. Ouders die de bon (nog) niet hebben ontvangen, kunnen deze downloaden via www.debibliotheekaanzet.nl/rugtasje en inleveren in één van de Dordtse bibliotheekvestigingen voor een gratis lidmaatschap. Kinderdagverblijven of peuterspeelzalen die de bonnen onverhoopt niet hebben ontvangen om uit te delen, kunnen contact opnemen via educatie@debibliotheekaanzet.nl.

Over BoekStart
BoekStart is een landelijk programma dat het voorlezen van baby’s en jonge kinderen bevordert. In het BoekStart-programma werken bibliotheek, gemeente en het consultatiebureau samen. Alle ouders die hun baby lid maken van de bibliotheek krijgen het gratis koffertje. Kinderen die al op een jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, ontwikkelen een voorsprong waar ze hun hele leven voordeel van hebben.

De ambitie van AanZet
De eerste levensjaren van kinderen zijn van geweldig veel betekentis voor de rest van hun verdere ontwikkeling. Door veelvuldig voor te lezen, help je een (taal)achterstand op latere leeftijd voorkomen. De Bibliotheek AanZet heeft de ambitie om, in samenwerking met lokale partners, een structureel, stimulerend en lokaal voorleesklimaat neer te zetten. Samen met de gemeente, consultatiebureau, kinderopvang en boekhandel moedigt zij ouders aan om samen met hun kindje vanaf circa 3 maanden boekjes te bekijken en te gaan lezen.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.