Zonen van Dordrecht dragen 28 december stokje over aan DOCHTERS van Dordrecht 2019

18 december 2018
Zonen van Dordrecht dragen 28 december stokje over aan DOCHTERS van Dordrecht 2019

DORDRECHT - Op vrijdag 28 december 2018 wordt om 11.00 het jaar van de vier zonen afgesloten. Dit gebeurt op het Groothoofd op een symbolische wijze. Het stokje wordt doorgeven aan de dochters van Dordrecht. In 2016 was de eerste bijeenkomst in het Stadhuis van Dordrecht om illustrator Otto Dicke, dichter C. Buddingh’, verzetsman Aart Alblas en componist Kors Monster aandacht te geven als de vier zonen van Dordrecht, die in 2018 precies 100 jaar geleden zijn geboren. “We zijn aangenaam verrast geweest door alle activiteiten, die zijn losgekomen rond de herinneringen aan de vier zonen van Dordrecht”, aldus de initiatiefnemers Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet en Journalist Hans Berrevoets.

Aanloop naar 800 jaar stadsrechten
Enkele activiteiten rond de zonen van Dordrecht lopen nog in 2019 door. Maar op 27 december is het precies 100 jaar geleden dat de laatste van de vier zonen, Kors Monster, werd geboren. De twee initiatiefnemers vinden daarom vrijdag 28 december het juiste moment om de overgang van de zonen naar de dochters van Dordrecht te markeren. Bart van Aanholt en Hans Berrevoets hopen dat 2019 als jaar van de dochters van Dordrecht nog meer kan losmaken in de stad: “De aandacht past bij honderd jaar vrouwenkiesrecht en hoort bij de toekomst van Dordrecht als kleurrijke wereldstad. Via zonen en dochters zijn we zo ook op weg naar een breed programma in 2020 rond de mijlpaal 800 jaar stadsrechten.”

Schapenkoppen
De overdracht van zonen naar dochters op vrijdag 28 december zal op een historische en symbolische plaats zijn: Het Groothoofd voor de Groothoofdspoort. Het beeldbepalende monument op het Drierivierenpunt was vroeger de hoofdpoort van de oudste stad van Holland, waar destijds veel geschiedenis is geschreven. Het ontstaan van de bijnaam van Dordtenaren, Schapenkoppen, hoort ook bij het hoofdpoort van de stad. Volgens de Dordtse historische kalender (DHK) is het ook in 2019 een eeuw geleden dat Dordtenaren voor de eerste keer Schapenkoppen gingen heten. Via de Groothoofdspoort kwamen ook hoogwaardigheid bekleders door alle eeuwen heen Dordrecht binnen.

DNA van de stad
De vier beroemde zonen horen bij het DNA van Dordrecht. Het idee is dat in 2019 namen van dochters een duidelijke plaats gaan innemen in het collectief geheugen van de Dordtenaren. Het platform Vrouwen kunnen alles jaagt de Dochters van Dordrecht aan: “Wij willen gedurende het jaar 2019 hulde brengen aan de Dochters van Dordrecht. Vrouwen – met binding aan Dordrecht – worden in het zonnetje gezet. Door de eeuwen heen zijn vrouwen tamelijk onzichtbaar gebleven, terwijl hun inzet en werkzaamheden wel degelijk de moeite waard zijn om gezien te worden. Als stad kiezen en vieren wij onze Dochters. Het hele jaar zijn er dan ook activiteiten en projecten rondom deze Dochters van Dordrecht.”

Dochters van Dordrecht
De vier zonen van Dordrecht zijn op allerlei manieren in de openbare ruimte van de stad vernoemd, hoewel er nog een verzoek aan de gemeenteraad ligt om geheim agent Aart Alblas nog in het centrum van de stad te eren. De laatste tien jaar zijn drie vrouwen met een pad of straat vernoemd: Charlotte van Praag, Top Naeff en Wijnie Jabaaij. Dochters van Dordrecht in 2019 levert zeker inspiratie op om nog meer namen een vaste herinneringsplek in Dordrecht te geven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.