Jaar van de zonen van Dordrecht gaat over naar 2019 jaar van de dochters van Dordrecht

28 december 2018
Jaar van de zonen van Dordrecht gaat over naar 2019 jaar van de dochters van Dordrecht

DORDRECHT - Bij de Groothoofdspoort, eens de belangrijkste entree naar de oudste stad van Holland, vond vrijdag 28 december een overdracht plaats.

Hans Berrevoets droeg als een van de twee aanjagers van activiteiten rond het thema de vier zonen van Dordrecht symbolisch een schaap - een ooi - over aan de vrouwen die in 2019 betrokken zijn bij de dochters van Dordrecht.

Op 26 januari 2019 zal het jaar van de dochters echt beginnen met een bijeenkomst bij DOOR in het voormalig Belastingskantoor aan de Spuiboulevard. Ook wereldvrouwendag (8 maart 2019) zal in het teken staan van dochters van Dordrecht.

In de stad van de Schapenkoppen was er direct bij de overdracht aandacht voor de geschiedenis.

Janny Bozuwa, bekend van haar inzet voor openbaar vervoer naar de begraafplaats de Essenhof, droeg tijdens de plechtigheid het ooi vast in handen. Het dier werd tegen de kou beschermd met een roze das.

Om meer redenen is 2019 een bijzonder jaar. Na de zonen (2018) zet het dochters van Dordrecht in het licht op weg naar 2020 wanneer er allerlei activiteiten zijn rond 800 jaar stadsrechten.

Hans Berrevoets (geheel links) vertelt dat honderd jaar geleden (1919) de naam Schapenkoppen voor Dordtenaren ging spelen. Het verhaal gaat dat mensen om de belasting te ontduiken met een schaap als mens verkleed door de Groothoofdspoort Dordrecht binnen wilden komen.

De poort op het Groothoofd was lang de hoofdpoort naar de stad en belangrijke mensen kwamen zo Dordrecht binnen.

Uiteraard was er ruimte voor een schaap en dat was natuurlijk een OOI.

Jacquline van den Berg pakt als eerste vrouw bij de overdracht de OOI vast, die Hans Berrevoets aangeeft.

Een duidelijk historisch beeld van Dordtenaren: een schaap van zoon naar dochter. Jacqueline van den Berg benadrukt dat de rol van de vrouwen in de historie altijd onderbelicht is geweest en dat er in 2019 kansen komen daaraan iets te gaan doen.

Nogmaals zichtbaar de OOI als symbool voor van de vier zonen (Otto Dicke, C.Buddingh', Aart Alblas en Kors Monster) naar de dochters van Dordrecht.

Uiteraard was er middenin een ereplek voor de altijd strijdbare Janny Bozuwa. Ze liet weten door te gaan met haar inzet voor openbaar vervoer op maat. Ze weet de gehele gemeenteraad van Dordrecht achter zich. Janny hoorde ook tot de genomineerde voor de titel Dordtenaar van het jaar. Op 19 juli 2018 sprak zij ook - tijdens de herdenking van de vrije statenvergadering van 1572 - bij het Hof.

Oud-wethouder Karin Lambrechts kondigt aan dat er op 26 januari 2019 al een bijeenkomst is rond dochters van Dordrecht. Vanaf 16 uur zal in het pand van DOOR (voorheen het voormalig belastingkantoor aan de Spuiboulevard) het nodige bekend gemaakt worden over wat de stad kan verwachten in 2019

Een overzicht van vrouwen, die hopen op een breed programma in de stad

Raadslid Kitty Kruger herinnert eraan dat pas in 1919 het algemene vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Die herdenking past prima bij dochters van Dordrecht in 2019.

Esther de Beun luidt met een gedicht het jaar van de zonen uit en gaat in woorden 2019 in als jaar van de dochters.

Janny Bozuwa laat zien, ook door het schaap te blijven dragen, dat zij vasthoudend is voor de goede zaak.

Saskia Lensink vertelde nog te werken aan een boek over dochters van Dordrecht dat in de tweede helft van 2019 wordt verwacht.

Hans Berrevoets mag de bijeenkomst afsluiten voor de Groothoofdspoort met nog een herinnering aan het eerste vrouwelijke kamerlid Suze Groeneweg. Ze was in 1903 onderwijzeres van de gemeenteschool 2 in Dordrecht en werd tijdens een 1 mei optocht in de stad lid van haar partij, de SDAP.

Foto's: Wim van de Pol

(enkele activiteiten rond de vier zonen lopen nog door in 2019)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.