Vrouwen en ook mannen toasten zaterdag in DOOR op het jaar van de Dochters van Dordrecht

26 januari 2019
Vrouwen en ook mannen toasten zaterdag in DOOR op het jaar van de Dochters van Dordrecht

DORDRECHT - Het jaar 2019 als jaar van de dochters van Dordrecht is zaterdag onder grote belangstelling met een nieuwsjaarreceptie geopend. In het oude Belastingkantoor aan de Spuiboulevard, nu in beheer van DOOR, was daarvoor ruimte gemaakt. 

Vooraf kregen alle vrouwen en ook een aantal mannen een glas aangeboden om te toasten op het jaar van  de dochters van Dordrecht dat wordt gecoordineerd door de groep Wij vrouwen kunnen alles.

Daarbij zijn twee vrouwelijke (oud) wethouders betrokken: Karin Lambrechts en Gerda Bosdriesz.

(foto onderschrift: v.l.n.r. Margreet Lafeber, Elly van Wenum, Ilse van Donkelaar, Saskia Lensing, onzichtbaar oud wethouder Gerda Bosdriesz, daarvoor op de rug Kitty Kruger en rechts Jacqueline van den Berg)

Opzet
De opzet om aandacht te geven aan de dochters is dit jaar breder en uitgebreider dan ooit. In het verleden waren er vooral activiteiten rond wereldvrouwendag (8 maart) maar in 2019 kunnen het gehele jaar activiteiten worden verwacht. Jacqueline van der Berg gaf al een doorkijkje op wat Dordrecht kan verwachten rond de dochters van Dordrecht.

Het is ook het herdenkingsjaar van een eeuw algemeen kiesrecht in Nederland. Oud-wethouder Gerda Bosdriesz (1998-2002) sprak daarover de hoop uit dat er in Dordrecht ook een expositie komt over de strijd voor vrouwenkiesrecht in Nederland.

Ze deed in DOOR een oproep om een onderzoekscommissie in te stellen om ook de Dordtse historie in kaart te brengen van de inzet voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

(Een beeld van de nieuwsjaarreceptie en start dochters van Dordrecht)

De geschiedenis speelde ook op allerlei manieren een rol bij de lancering van het jaar van de dochters van Dordrecht. Saskia Lensink vertelde over het boek waaraan zij werkt en waarin tussen de tien en vijftien vrouwen uitgebreide aandacht krijgen.

Ze wees op de internationale positie van de Dordtse sopraan in de negentiende eeuw: Wilhelmina Gips.  Saskia heeft inmiddels vastgesteld met steun van Jan Willem Boezeman van het kenniscentrum Augustijnenhof in welk huis aan de Vest de beroemde sopraan is geboren. Aan de gevel herinnert niks aan de befaamde zangeres, die in haar tijd met de grote der aarde samenzong.

De achtergrond van het jaar Dochters van Dordrecht is dan ook dat vrouwen hun plek in het collectief geheugen van de stad volwaardig terug krijgen en niet worden vergeten. Ilse van Donkelaar las daarom voor uit werk van de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht, Top Naeff. Als schrijfster was zij rond 1900 de grondlegster van het meisjesboek in Nederland. In 1953 overleed zij een maand nadat haar het ereburgerschap van Dordrecht ten deel was gevallen.

Een gesprek met Kitty Kruger met een  links Joke Edenburg

Margretha van Godewijck (1625-1677) werd met door Margreet Lefeber voorgedragen gedichten in herinnering gebracht. Margretha was een hoog begaafde Dordtse vrouw, die les kreeg van haar vader die ook leraar was aan de Latijnse school aan de Nieuwstraat (nu de plek van De Movies).

Elly van Wenum, secretaris van het Platform van Dordtse kerken, gaf een toelichting op activiteiten met de vrouwen bijbel in haar hand.  Tijdens de herdenking op 4 mei in de kerk aan de Singel zullen de namen klinken, die van betekenis zijn geweest tijdens de tweede wereldoorlog. In DOOR klonk ook direct de naam van koerierster Leny Dicke (1921-2000) die door het verzet begin 1945 uit de gevangenis aan de Doelstraat werd bevrijd. Saskia Lensink gaat dat ook beschrijven in haar boek dat in oktober 2019 volgens verwachten zal uitkomen.

Iedereen kan via een speciale website nog namen van vrouwen nomineren die als dochters van Dordrecht een ereplek krijgen. Het gaat er vooral om datr over vrouwen verhalen verteld kunnen worden.

(een beeld tijdens de inleiding van Kitty Kruger)

In AD De Dordtenaar van zaterdag lieten Kitty Kruger (GroenLinks), Irene Koene (Gewoon Dordt) en Jacqueline van den Berg (ex-raadslid PvdA) nog weten dat er meer vrouwen een straatnaam dienen te krijgen.

Het jaar van de dochters (2019) werd vooraf gegaan door het jaar van de vier zonen en in 2020 draait het om 800 jaar stadsrechten. Oud-wethouder Gerda Bosdriesz legde uit dat door de grondwet van 1848 v oor het eerst regels kwamen om een parlement te kiezen, maar dat pas in 1918 en 1919 de vrouwen in parlement en raden gingen meespreken. Suze Groeneweg werd het eerste vrouwelijke kamerlid in 1918. Ook de naam van Aletta Jacobs viel meermalen aan de Spuiboulevard bij DOOR.

Francina Kramer Mampeay werd genoemd als eerste vrouw die in de gemeenteraad van Dordrecht kwam. Voor de oorlog werd mevrouw Smit - Pieters de eerste vrouw die wethouder werd. Uiteraard werd door Gerda Bosdriesz nog opgemerkt dat de teller van Dordtse vrouwen als wethouder nog maar op acht staat.

Bron foto's: Wim van de Pol.

Elly van Wenum spreekt als secretaris van het Platform Dordtse kerken

Een beeld van de belangstelling in DOOR

Ook enkele mannen waren bij Dochters van Dordrecht. Geheel links ds. Sytze Lefeber en geheel rechts Hans Berrevoets (zonen van Dordrecht). Middenin: raadslid Renate Dudok, Jacqueline van den Berg en Esther de Beun (vrouwen kunnen alles, dichteres, RTV Dordrecht)

Saskia Lensink spreekt over het boek over Dochters van Dordrecht dat in oktober 2019 zal kunnen uitkomen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.