Een vast gezegde: Dordrecht in de sneeuw is Jan Hensema weer

11 december 2017
Een vast gezegde: Dordrecht in de sneeuw is Jan Hensema weer

DORDRECHT -  Tekenaar Jan Hensema (73) wist als geen ander Dordrecht in de sneeuw met zijn tekenpotlood te vangen. Hij werd er een bekende Dordtenaar door.

Als hij uren op historische plekken stond om zijn Dordrecht te vereeuigen, terwijl hij zijn voeten liet rusten,  behoorde Dordt in de sneeuw tot zijn favorieten.

Daarom werd op de redactie van Dagblad De Dordtenaar, waarvoor hij vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw veel tekeningen maakte, vaak gesproken over Jan Hensema-weer.

De sneeuw viel tegen de kerst de laatste tientallen jaren dan minder uit de lucht, maar bij de fanclub van Jan bleven de kerstkaarten van Dordrecht in de sneeuw tot de favorieten behoren.

Zijn erenaam hoort ook vandaag bij Dordrecht in de sneeuw, want juist nu kan een ieder met eigen ogen de tekeningen van Jan Hensema haast live beleven alhoewel voor anderen de ongemakken en de overlast zwaarder blijft wegen.

Jan was ook een man, die met tekeningen het nieuws bracht, zoals wanneer hij voor landelijke media rechtbank zaken volgde.

Sommige tekeningen behoren inmiddels tot de klassiekers, die soms bij reconstructies van zware zaken nog langs komen op de buis.

Eens viel er op zijn huis in het gebied Boojes een heipaal, pakweg veertig jaar geleden. Zoals Jan was gewend, belde hij eerst voor het laatste nieuws de toemalige hoofdredacteur op: Gerard J.J. Bergers.

Pas daarna werden de hulpdiensten gealarmeerd, die bij aankomst bij het huis Bergers in journalistieke actie konden meemaken.

Tussen 1975 en 1984 was deze geboren nieuwsjager actief voor Dagblad De Dordtenaar en zijn samenwerking met tekenaar Jan Hensema zorgde voor bijzondere produkties in de krant.

(info Hensma website)

Jan Hensema werd geboren op 30 juni 1944 te Dordrecht. Iedereen kent hem, maar vooral kent men zijn tekeningen van stad en streek. Van jongsafaan is hij bezig met tekenen. Hij volgde de L.O. opleiding tekenen, maar ging vervolgens een heel ander vak in, namelijk dat van glazenier. In zijn vrije tijd volgde hij een opleiding aan de Rotterdamse Akademie voor Beeldende Kunst, o.a. bij de in 1984 overleden beroemde stadsgenoot Otto Dicke.

Na het beëindigen van zijn glazeniersloopbaan is Jan Hensema zich volledig gaan toeleggen op het vak van illustrator. Sinds 1971 werkt hij Freelance voor Dagblad De Dordtenaar en de Haagsche Courant. Tevens maakt hij ook rechtbanktekeningen voor het A.N.P., SBS6, vakblad Handhaving, uitgave van V.R.O.M. en eerder genoemde dagbladen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.