Dordtenaren Bart van der Bom en Mark Isarin openden hun deuren tijdens Open atelierroute Zwijndrecht

07 november 2016
Dordtenaren Bart van der Bom en Mark Isarin openden hun deuren tijdens Open atelierroute Zwijndrecht

DORDRECHT - De kunstenaars Bart van der Bom en Mark Isarin hebben anderhalf jaar geleden in Zwijndrecht een nieuw plekje voor hun atelier gevonden, nadat ze weg moesten bij de Eulerlaan in Dordrecht. Tijdens de Open atelierroute in Zwijndrecht op 5 en 6 november openden ook zij hun deuren voor het publiek. De redactie nam een kijkje in hun atelier in het Palet, achter het station van Zwijndrecht.

In de gang van het Palet hangen epoxy schilderijen van Bart, grote kleurige werken. Vaak abstract, maar er hangt ook een vrouwelijk model en een landschap. Bart heeft een mooie grote ruimte met tafels, wat zich uitstekend leent voor de cursussen die  hij geeft. Jan Versteeg is één van de cursisten. Met een loep en een piepklein kwastje schildert hij een realistisch beeld van de Grote kerk van Dordrecht. “Ik schilder gezichtjes van Dordt”, vertelt Jan. “En stillevens van zelfgemaakte foto’s, niet van internet. Het is fotorealistisch geschilderd met acrylverf.” Met de mooie lichtval en het in lagen geschilderd werk, is het moeilijk voor te stellen dat hij pas vier jaar schildert. Vorig jaar was hij er ook met de atelier route. “Ik ben hier voor de gezelligheid en het is leuk om met mensen in contact te komen. Ik krijg allemaal leuke reacties op het werk, dat is leuk. Ik heb er zelf plezier van en een ander geniet er ook van.”

Op de voorgrond is Jan Versteeg aan het werk

Paradijs
Bart zet een potje koffie en vertelt hoe Mark en hij bij het Palet terecht zijn gekomen: “Trivire in Zwijndrecht had dit gebouw voor ons. Eerst wilden we hier niet heen, we bleven liever in Dordrecht. Maar bij dit gebouw heb je een mooie parkeergelegenheid. Niemand van de cursisten is afgehaakt. Als de mensen het naar hun zin hebben, zijn ze best bereid iets verder te reizen en ik heb nu meer cursisten dan ooit.” Bart is niet vreemd in Zwijndrecht. “Ik ben de enige Dordtenaar uit de familie. De rest woont in Zwijndrecht. Ik heb hier nog les gegeven, bij de Brug en de Julianaschool. Ik kom uit het onderwijs. In 1988 begon ik met schilderles aan huis bij een meneer. Een half jaar erna gaf ik les aan zes mensen en nu heb ik 143 cursisten en kan ervan leven. Het is een paradijs. Ik gun het iedereen, dat je doet wat je graag doet.”

Epoxyschilderijen
Bart maakt epoxyschilderijen, samen met een goede vriend, Erik. Het is kunsthars in felle kleuren dat oogt als ondoorzichtig glas. “We zijn met het materiaal gaan experimenteren. Erik is grafisch ontwerper en preciezer als mij. Op de computer tekent hij de vormen, zoals mensfiguren. Van tevoren spreken we af welke kleuren we gebruiken. Het lukt altijd samen, het is iets magisch, dat er iets goeds uitkomt.” Inmiddels is de koffie gezet en we drinken een bakje met Chinara en Elly uit Alkmaar. Zij hebben hier gisteren een workshop epoxy gieten gevolgd en maken er gelijk een gezellig weekendje van. Hun werk is nu hard en kan meegenomen worden. “Dat is voor de meesten een teleurstelling, ik moet wachten tot het werk droog is voor ik het op kan sturen”, vertelt Bart.

Voordat Bart epoxy ging gieten maakte hij acrylschilderijen. Dat doet hij nog steeds af en toe. Hij haalt er één voor de dag. Het is een fors abstract schilderij met veel structuur, blauwe en groene tinten op de achtergrond en fel roze eroverheen. Het ziet er af uit, maar Bart is nog niet helemaal tevreden. Hij wijst naar een plek: “Hier is het wat te fel.” Het is gemaakt met een afrijlat, waar stukadoors mee werken. Dat klinkt als grof geschut, maar het schilderij zit vol met details.

bijzondere sfeer
De dames uit Alkmaar hebben hun werk ingepakt en gaan richting trein. Er is nog net even tijd om boven bij Mark Isarin te kijken. Zijn ruimte is een stuk kleiner. Ook hier hangen de muren vol met werk, veel portretten: muzikanten, engelen, steeds met een bijzondere sfeer en een schitterende lichtval. Hoewel het vandaag wat minder druk is dan gisteren, is Mark tevreden. Hij heeft er een paar opdrachten bij gekregen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.