Kunstschilder Marianne Gravendeel: 'Ik schilder natuurproducten in ootmoed, ik ben een natuuraanbidder'

04 februari 2019
Kunstschilder Marianne Gravendeel: 'Ik schilder natuurproducten in ootmoed, ik ben een natuuraanbidder'

DORDRECHT - Doeken van meer dan een meter, daar deinst kunstschilder Marianne Gravendeel niet voor terug. Vanaf 5 februari zijn er werken van haar te zien in de grote hal van het ASZ Dordtwijk in Dordrecht.

Marianne is erg actief in de Dordtse kunstwereld. Al meer dan dertig jaar is ze kunstdocent. Ze leidt mensen rond bij het Kunstrondje Dordt, organiseert in de Dordtse kunst- en cultuurwereld evenementen voor stichting DOCK en stichting Dordttalk, presenteert het TV kunstprogramma 'Art & Dordt', fotografeert en schildert.

Deze expositie met de naam Expansion, is de eerste grote presentatie van haar werk onder de naam 'Art by Martine'. “Expansion is gebaseerd op de uitdijing van zowel de onderwerpen van de schilderijen als de werkelijkheid waarin we leven, de mensheid die alsmaar groeit, het heelal dat alsmaar uitdijt”, licht Marianne het thema toe. De onderwerpen die ze schildert zijn enorm vergroot en levensecht geschilderd met acrylverf. “De grootte zorgt voor een ietwat grotesk effect. De smakelijkheid, glans en sappigheid van de vruchten/ groenten spreken daardoor nog meer tot de verbeelding.”

Enorme kersen
Op haar schilderijen zijn onder andere enorme kersen en groenten te zien. Ze is dan ook geboeid door natuurproducten en voedingsmiddelen. “Mijn ouders hadden een delicatessenzaak en een reformhuis. Ik ben dus van kinds af aan met eten, (natuur)voeding en levensmiddelen geconfronteerd en daar ligt ook een passie. De natuur brengt producten voort die de mens nooit kan evenaren. Al zijn we in staat om te modificeren en te veredelen, de kern is toch het product wat de natuur ons oorspronkelijk geschonken heeft. Daar maak ik een diepe buiging voor. Ik schilder ze in ootmoed, ik ben een natuuraanbidder.”

Onderdeel van de expositie is de  'Taste Collection'. Dit zijn monden, die etenswaren op een bepaalde manier proeven, bijten, likken enz.. Het geeft een vervreemdend effect, doordat de groottes onderling niet meer echt kloppen maar toch hyperrealistisch zijn. De Popart achtige benadering en het kleurrijk Realisme maken het geheel dubbelzinnig sensueel.

ASZ Dordtwijk is te vinden aan de Albert Schweizerplaats 25.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.