De Tegel van Dordt; je eigen wijsheid op een tegel in de binnenstad

04 februari 2019
De Tegel van Dordt; je eigen wijsheid op een tegel in de binnenstad

DORDRECHT - “Liever een heel lam, dan een half schaap”, en “Hoe dichter bij Dordt…, maar woon je er eenmaal in, dan heb je het prima naar je zin”, zijn enkele spreuken die inzenders gedeeld hebben op www.detegelvandordt.nl. Tot 1 april 2019 kan iedereen hier zijn of haar spreuken, wijsheden of motto’s delen. De winnende tegels worden in mei 2019 vereeuwigd op een centrale plek in de binnenstad.

De Tegel van Dordt is een 180 dagen durende zoektocht naar dé Tegelwijsheid van Dordrecht. In april stemt het publiek en zij bepaalt uiteindelijk welke de winnende tegels worden. Deze zullen een nieuw monument voor Dordrecht vormen, gecreëerd én gekozen dus door en voor de bewoners.

Tegelwijsheden delen
Op donderdag 7 februari delen Dordtenaren hun tegelwijsheden tijdens de avond 'Jij en de wijsheid van Dordt'. Deze vindt plaats bij DOOR aan de Spuiboulevard 220. Ook wethouders Maarten Burggraaf en Rik van der Linden zullen dat doen. Samen met inspirerende Dordtenaren maak je deze avond van 19.00 tot 23.00 uur een reis rond Dordrecht, een avond vol taal en wijsheid.

Van jong tot oud, rijk tot arm, van Oudhollands tot Nieuw-Nederlands: heel Dordrecht zegt wat. De uitspraken die Dordtenaren verbinden, worden op donderdag 7 februari ontdekt. Het wordt een avond vol poëzie, voordracht, muziek en interactie te worden, waar de diversiteit en wijsheid van het eiland het hoogste woord voeren. Alle inwoners van Dordrecht zijn uitgenodigd om te luisteren en zelf hun wijsheid te delen. De deur van DOOR gaat open om 19.00 uur en het programma start om 20.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden kan via bit.ly/7febwijsheid of bij de balie van de bibliotheek.

Meebepalen
De Tegel van Dordt wordt georganiseerd door de Bibliotheek aan Zet in het kader van Ode aan de Synode. De inzendingen gedaan op www.detegelvandordt.nl worden door hen bekeken, gesorteerd en gepresenteerd. In de gallery, in de bibliotheek en op andere plekken in de stad. Door likes, stemmen, een jury en andere optelsommen, zoeken zij welke tegelwijsheden het meest Dordts zijn. Elke Dordtenaar kan meebepalen wat dé tegelwijsheden van Dordrecht worden. Eind Mei 2019 zullen de verkozen uitspraken, worden vereeuwigd in de bestrating van het centrum van Dordrecht.

Gedurende de zoektocht zal de Dordtse Rooje op diverse plekken in Dordrecht verschijnen. Hou www.detegelvandordt.nl en social media in de gaten.

Ode aan de Synode
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Synode van Dordt. Precies 400 jaar later viert de stad deze bijeenkomst met evenementen en activiteiten voor een inwoners en bezoekers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.