Studenten debatteerden op de 13e editie van het MBO Debattoernooi

18 februari 2019 door Hennie van der Zouw
Studenten debatteerden op de 13e editie van het MBO Debattoernooi

DORDRECHT - Studenten debatteerden op de 13e editie van het MBO Debattoernooi over emancipatie op de arbeidsmarkt, het Europese migratiebeleid en vrouwenrechten

200 mbo-studenten uit heel Nederland gingen vandaag in Amersfoort in debat over uiteenlopende maatschappelijke stellingen: overtuigend spreken, goed luisteren, en je verplaatsen in een ander waren de nodige ingrediënten om de landstitel binnen te kunnen slepen. Na drie spannende debatrondes met indrukwekkende speeches ging het ROC Da Vinci College door naar het finaledebat. De titel ‘Landelijk Debatkampioen 2019’ ging na een zinderend finaledebat naar ROC Tilburg Zorg & Welzijn. Het ROC Da Vinci behaalde daarmee de 2e plaats. De studenten kunnen met recht trots zijn want ze horen daarmee tot bij de beste sprekers van Nederland.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al dertien jaar georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21, en de Adessium Foundation. Dit jaar was het MBO Amersfoort de gastlocatie van het MBO Debattoernooi, waar de school zelf voor de vierde keer aan meedeed.

Naast dat debatteren door studenten spannend en leuk wordt gevonden, komen er ook allerlei handige skills bij kijken. Een deelnemende scholier zei er het volgende over: “Mensen kunnen overtuigen is iets wat je in veel situaties nodig hebt (solliciteren, presenteren, dagelijkse discussies). Ook leer je kritisch te zijn op wat andere mensen, instanties of media zeggen, wat in de informatiesamenleving van vandaag de dag erg handig is. Tot slot kan debatteren je een stukje meer zelfvertrouwen geven en kan je erdoor gewend raken om te spreken voor grote groepen mensen, wat een van de grootste angsten onder mensen is.”

Verplaatsen in het standpunt van een ander
De stellingen die op het toernooi aan bod kwamen stonden vooraf online, zodat de debaters zich goed konden voorbereiden. Echter wordt bij debatteren pas kort voor de debatronde zelf bekendgemaakt of een team de rol van voor- of tegenstander op zich moet nemen. De 200 mbo studenten uit verschillende leerjaren debatteerden tijdens het toernooi dus los van hun eigen mening.

Stellingen
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:
• Partners die evenveel uur per week werken moeten een financiële bonus krijgen van de overheid
• De Nederlandse Marine moet ervoor zorgen dat vluchtelingen worden tegengehouden op de Middellandse Zee
• Overal ter wereld mogen meisjes thuis blijven als hun school geen maandverband verstrekt

Succesformule
Stichting Nederlands Debat Instituut is ervan overtuigd dat Nederland beter werkt als kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Daarom organiseert de stichting speelse debatactiviteiten om op een toegankelijke, bevlogen en creatieve manier de nieuwsgierigheid hun jonge doelgroep te stimuleren. In de afgelopen 21 jaar hebben ze de achterban sterk zien groeien: bij de start van de organisatie werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels wordt debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.

Meer weten over het MBO Debattoernooi? Of zelf meedoen? Kijk op http://www.schooldebatteren.nl/toernooien/mbodebattoernooi/

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.