Door werkzaamheden aan Betuweroute, deze week meer goederentreinen over Dordts spoor

18 februari 2019
Door werkzaamheden aan Betuweroute, deze week meer goederentreinen over Dordts spoor

DORDRECHT - Deze week rijden er meer goederentreinen over het spoor in Dordrecht. De Betuweroute is deels buiten gebruik door werk aan het Duitse spoor. Hierdoor is deze week beperkt vervoer mogelijk over de Betuweroute.  Dit betekent dat er over het spoor in Dordrecht meer goederentreinen rijden richting Breda. Als je langs het spoor woont, kun je hier overlast van ervaren.

De Betuweroute telt 172 kilometer aan spoor, speciaal voor goederenvervoer. Vanuit de Amsterdamse en Rotterdamse havens rijden goederentreinen binnen 2 uur naar Duitsland. Deze route wordt steeds drukker. Bovendien is de aansluiting op het Europese spoornet, richting Oberhausen, niet optimaal. Daarom wordt er in Duitsland 70 kilometer extra spoor aangelegd. Aan de Nederlandse zijde van de grens is inmiddels bij Zevenaar een extra spoor aangelegd. Dit om deze handelsroute in de toekomst beter te benutten.

Extra spoor
Tussen Emmerich en Oberhausen wordt de spoorinfrastructuur vernieuwd en uitgebreid tot drie sporen. Langs het nieuwe spoor komen geluidsschermen, worden stations verbouwd en meer dan 100 viaducten en bruggen worden aangepast of nieuw gebouwd. In Nederland is tussen Zevenaar en de grens 3 kilometer extra spoor aangelegd. Hierdoor kunnen personentreinen en goederentreinen ieder op een eigen spoor rijden, zonder oponthoud. Zo zijn de sporen, wissels en bovenleidingen klaargemaakt voor meer treinverkeer.

Omleidingen
De werkzaamheden zijn in 2016 begonnen en zullen de komende jaren nog in beslag nemen. Tijdens de bouw zijn er periodes dat de Betuweroute niet of alleen gedeeltelijk beschikbaar is voor goederenvervoer. Dat wordt onder andere opgevangen door treinen om te leiden. Zo worden sommige goederentreinen omgeleid via de Brabantroute en Oost-Nederland. Vervoer van gevaarlijke stoffen gaat wel zoveel mogelijk via de Betuweroute.

Wat merkt u ervan?
Op de omleidingsroutes zal het tijdelijk wat drukker zijn met treinverkeer. De omgeving krijgt hierdoor mogelijk met meer geluid en trillingen te maken. Vervoerders zijn gevraagd om zoveel mogelijk stille treinen te gebruiken. Ook zorgt ProRail ervoor dat nergens de wettelijke normen voor geluid worden overschreden. Verder zijn overwegen soms wat langer en vaker dicht.

Ruimte voor meer treinen
Ná de werkzaamheden kunnen er veel meer treinen via de Betuweroute naar Duitsland rijden. Dat betekent een flinke economische impuls voor Nederland. Tegelijkertijd ontstaat er op de rest van ons spoornet meer ruimte voor personenvervoer. Goederen- en reizigerstreinen gaan elkaar dan steeds minder in de weg zitten, en kunnen steeds gemakkelijker en sneller van A naar B.

Heb je een vraag of een klacht over de werkzaamheden? Bel dan 0800 - 7767245, elke werkdag tussen 8.00 en 18.30 uur (en 24/7 voor urgente meldingen).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.