CDA in Tweede kamer: 'Eerste openbare bibliotheek werd 120 jaar geleden in Dordrecht geopend'

19 februari 2019
CDA in Tweede kamer: 'Eerste openbare bibliotheek werd 120 jaar geleden in Dordrecht geopend'

DORDRECHT - De stad Dordrecht is op meerdere historische punten de stad van het begin geweest. In de tweede kamer kwam in de schriftelijke reactie van het CDA  op het bibliotheekwerk Dordrecht langs als plek het begin van de bieb.

Inbreng van de leden van de CDA-fractie luidde:

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de Monitor Bibliotheekwet 2017.

Met de minister hechten deze leden groot belang aan de openbare bibliotheek als de publieke toegangspoort tot informatie en cultuur.

In dit verband herinneren deze leden eraan dat de eerste openbare leeszaal en bibliotheek 120 jaar geleden geopend werd op een bovenwoning in de Koningin Wilhelminastraat in Dordrecht, op 1 mei 1899, in de schaduw van de Wilhelminakerk in aanbouw. Zo vernieuwend als een openbare bibliotheek toen was, naar het voorbeeld van de ‘free libraries’ in Engeland en Amerika, zo vanzelfsprekend is de openbare bibliotheek nu.

Aldus de inbreng van het CDA.

Het is markant, gelet op deze zienswijze, dat andere steden claimen de oudste bibliotheek van het land te hebben. Zo is er aandacht voor een eeuwfeest van de bieb in Amsterdam.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.