Dichter Kees Klok juicht leescafe in Dordrecht van harte toe

19 februari 2019
Dichter Kees Klok juicht leescafe in Dordrecht van harte toe

DORDRECHT - Een leescafe of poezier-centrum in Dordrecht onder de naam Americain. Dichter Kees Klok laat weten er bij mee te zijn. HIj kijkt ook even terug in de historie toen AMERICAIN eerder aan de Groenmarkt een bekende bestemming was.

Vorig jaar was het nieuws:

De Bibliotheek AanZet en Stichting Philadelphia hebben op 30 juli een intentieverklaring getekend, waarin het voornemen is vastgelegd dat Philadelphia het leescafé in de bibliotheek gaat exploiteren. Met de verbouwing van de Stadsbibliotheek in de tweede helft van dit jaar, wordt er voorzien in de behoefte aan een leescafé aan de voorkant van het gebouw: Café Americain. Vernoemd naar het café dat eerst was gevestigd op de locatie van de bibliotheek.

REACTIE dichter kees Klok

Ik heb begrepen dat we zoiets ook krijgen in de Dordtse bibliotheek, die op het ogenblik wordt verbouwd. Dat café gaat, als ik het goed begrepen heb, 'Americain' heten en dat lijkt me een goede greep, want in het pand van de bibliotheek was ooit het roemruchte café Americain gevestigd.

In Americain werden weleens feesten gehouden van mijn middelbare school. Nu ja, feesten. Het begon doorgaans om een uur of zes, was niet later afgelopen dan negen uur, er werd geen alcohol geschonken en als je bij een langzaam nummer te dicht bij elkaar danste, stond er altijd wel een leraar aan de kant driftig te gebaren dat je meer afstand moest nemen. De lulligheid van de jaren vijftig was nog niet uitgewerkt, al hing er midden jaren zestig wel verandering in de lucht. In die periode kwam ik in de redactie van de schoolkrant, waarin ik uiteraard mijn eerste gedichten publiceerde. De meeste probeersels van die tijd zijn, zoals L.H. Wiener dat zegt, 'verdwenen in de mist der mensen.' Een paar vind je wellicht nog in het Poëziecentrum Nijmegen. Een plek om zeker eens te bezoeken.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.