VVD Dordrecht wijst op tweede vrouwelijke wethouder mr. Dien Henny van Randwijk

20 februari 2019
VVD Dordrecht wijst op tweede vrouwelijke wethouder mr. Dien Henny van Randwijk

DORDRECHT - De eerste na-oorlogse vrouwelijke wethouder van Dordrecht, mr. Dien Henny van Randwijk (VVD), werd in de gemeenteraad gisteravond genoemd als kandidate voor een straatnaam of tunnel.

Dat bleek  toen de raad in grote meerderheid instemde met een motie van vrouwen uit de raad om meer vrouwen een straatnaam te geven. Dat past ook bij 2019 als jaar van de dochters van Dordrecht en honderd jaar vrouwenkiesrecht.

Wethouder Dien Henny kwam om op 18 juli 1974 bij een auto-ongeluk op Rijksweg A15 onder Hardinxveld-Giessendam. Ze was toen onmiskenbaar de politiek leider van de VVD in Dordrecht.

VVD-raadslid  Rolin den Heijer gaf aandacht aan de wethouder, die in 1972 de latere minister Gijs van Aardenne had opgevolgd.

Voor mr. Dien Henny was alleen J. Smit-Pieters wethouder geweest namens de SDAP. Ze werd gekozen in 1937 door de raad van Dordrecht. Haar naam staat ook op de lijst van dochters van Dordrecht. Na wethouder mr. Dien Henny was Liane Roemers (VVD) de derde vrouw die wethouder werd en Irene Koene (Gewoon Dordt) gaf aandacht aan haar.. Lianne wordt in herinnering gehouden in het Stadskantoor. Vanaf 2010 is er een vergaderzaal naar haar genoemd. In totaal tussen vanaf 1937 acht vrouwen wethouder in Dordrecht geworden.

Burgemeester Wouter Kolff wees er in de raad op, dat er weer een vrouwelijke wethouder achter de college tafel zit.

Wethouder Rinette Reynvaan, die de met ziekte verlof zijnde wethouder Piet Sleeking tijdelijk vervangt, is momenteel ook verantwoordelijk voor de commissie, die zich namens b. en w. bezig houdt met de straatnaamgeving.

Ze deed in de gemeenteraad een oproep om met suggesties te komen. De commissie was volgens Rinette Reynvaan de laatste jaren maar jaarlijks bijeen gekomen, maar gezien de bouwplannen van de gemeente verwacht zij meer vergaderingen. Het college van b. en w. is gevraagd om meer vrouwen aan de commissie toe te voegen. Het aantal leden staat niet op voorhand vast.

(advocaat mr. Dien Henny van Randwijk werd geboren op 15 juni 1916 en overleed volgens de gegevens op de grafsteen op 18 juli 1974. Haar man was geboren in 1921 en in 1969 overleden, is valt op de grafsteen te lezen.)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.