Mijlpaal 400 jaar Synode; feest voor en in de stad

10 maart 2017
Mijlpaal 400 jaar Synode; feest voor en in de stad

DORDRECHT - In november 2018 is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. Een belangrijke mijlpaal die groots in de stad, het land en zelfs internationaal gevierd zal worden. Tijdens de Synode - een kerkvergadering die 180 dagen duurde – werd het Calvinisme tot eenheid gesmeed. Op donderdag 16 maart vindt  een open informatie-avond plaats in het Dordrechts Museum. Wilt u meer weten dan bent u van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn en mee te denken over de viering van deze mijlpaal.

400 jaar Synode van Dordrecht 
De Synode van Dordrecht duurde 180 dagen. Honderd van de beste calvinistische theologen uit de Republiek, Engeland, Schotland, Duitse landen, Zwitserland kwamen bijeen in Dordrecht. De stad zette zich hiermee Europees op de kaart en liet zich van haar meest gastvrije kant zien. Als gastheer van dit grootse evenement deed de stad toen al aan 'citymarketing'.
 
Tijdens de Synode werd meer eenheid aangebracht in het Calvinisme. De Dordtse leerregels werden opgesteld. Deze gingen de hele wereld over met de VOC en de emigratie in de 19de eeuw. Die internationale invloed is nog immer zichtbaar. En in tegenstelling tot wat we vaak denken, niet alleen in Nederland maar ook in Korea, Afrika, Amerika, Canada en nog veel meer landen. Zelfs vandaag de dag, is het Dordtse gedachtengoed nog expliciet aanwezig. Daar mogen de inwoners van Dordrecht best trots op zijn.

Activiteiten 
Vanaf november 2018 tot en met april 2019 vinden er diverse activiteiten plaats. Er zijn 3 thema's benoemd die als 'haakje' gebruikt kunnen worden, te weten 'Identiteit', 'Gastvrijheid' en 'Taalvernieuwing'. Het Calvinisme heeft nog steeds een grote invloed op onze identiteit. Het bepaalt hoe anderen naar ons kijken en vormt de basis voor onze normen en waarden. Het thema 'Gastvrijheid' is ontleend aan het feit dat gasten uit binnen- en buitenland met open armen werden ontvangen door de Dordtse bevolking, natuurlijk ook omdat het voor een economische boost zorgde voor de stad en zijn inwoners. Na de Synode werd besloten de Statenbijbel uit te brengen, die een grote invloed had en heeft voor onze taal. Veel uitdrukkingen, die we vandaag de dag nog gebruiken, zijn terug te voeren op de teksten uit deze bijbel. Vandaar dat 'Taalvernieuwing' ook een thema is voor de activiteiten die georganiseerd gaan worden.

Informatie-avond 16 maart
Wilt u meer weten over het programma en wellicht zelf een activiteit organiseren, kom dan naar de informatie-avond op donderdag 16 maart vanaf 19.30 uur in het Dordrechts Museum. U kunt zich aanmelden via www.dordrechtsmuseum.nl/activiteiten

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.