De Tegel van Dordt: 'Wat wordt dé Dordtse tegelwijsheid, 400 jaar na de Synode?'

13 november 2018
De Tegel van Dordt: 'Wat wordt dé Dordtse tegelwijsheid, 400 jaar na de Synode?'

DORDRECHT - “Over 180 jaar staat hier dé tegelwijsheid van Dordrecht”. Deze bijzondere boodschap staat op de eerste ‘Dordtse Rooje’ tegel die Koning Willem-Alexander afgelopen zaterdag te zien kreeg tijdens de opening van Ode aan de Synode. Hij ging in gesprek met een aantal initiatiefnemers van bijzondere Synode projecten en luisterde vol belangstelling naar onder andere Jacoline de Heer van de Bibliotheek Aanzet.

Deze opening was voor de Bibliotheek namelijk ook het symbolische startschot voor de zoektocht naar dé Dordtse tegelwijsheid. Vanaf nu kan elke Dordtenaar zijn of haar mooiste en favoriete uitspraak delen op www.detegelvandordt.nl en een eigen Dordtse Rooje bestellen. Alle inzendingen dingen mee om over 180 dagen te worden vereeuwigd in een nieuw Dordts monument. Wat wordt dé Dordtse tegelwijsheid 400 jaar na de Synode?

De Dordtse Synode
De Tegel van Dordt is in het leven geroepen, omdat precies 400 jaar geleden de Dordtse Synode plaatsvond. In november 1618 werd in Dordrecht opdracht gegeven voor het vertalen van de Bijbel. Deze Statenvertaling heeft grote impact gehad op de Nederlandse taal. Gezegden en uitspraken die we nu nog steeds gebruiken, zijn vaak afkomstig uit deze Statenvertaling.

De Tegel van Dordt
400 jaar later gaan we op zoek naar de taal van nu. Wat zijn de spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden die Dordtenaren in 2018 nog steeds gebruiken of een nieuw leven in hebben geroepen? De Tegel van Dordt is een 180 dagen durende zoektocht naar dé Tegelwijsheid van Dordrecht. Dit hoeft geen Dordts te zijn en zelfs geen Nederlands, zolang Dordtenaren zich maar in de boodschap kunnen vinden (en het op een Dordtse Rooje tegel past).

Tot 1 april 2019 kan iedereen zijn of haar spreuken, wijsheden of motto’s delen op www.detegelvandordt.nl. Tot deze datum kan er ook geliket en gedeeld worden en in april gaan we stemmen. Het publiek bepaalt samen met een deskundige jury de winnende tegels. Deze zullen in mei 2019 worden vereeuwigd op een centrale plek in de binnenstad. En ontstaat de Dordtse Rooje: een nieuw monument voor onze stad, gecreëerd én gekozen door de bewoners.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.