Henk Helmantel schildert de Grote Kerk van Dordrecht

14 september 2018
Henk Helmantel schildert de Grote Kerk van Dordrecht

DORDRECHT - De bekende Groningse schilder Henk Helmantel bezocht in juni Dordrecht. Hij was in Dordrecht om in het depot van het Dordrechts Museum attrributen te verzamelen om een stilleven geïnspireerd door de Synode van Dordrecht te maken.

Een bezoek aan de Grote Kerk gaf hem inspiratie om ook een schilderij van het interieur van de Grote Kerk vast te leggen. Hiervoor maakte hij meteen een aantal schetsen.

Tijdens ‘Ode aan de Synode’ wordt in de Grote Kerk werk van Helmantel tentoongesteld. Uiteraard zal het op de Synode geïnspireerde werk niet ontbreken. Ook zal het door Helmantel vervaardigde kerkinterieur van de Grote Kerk te zien zijn. Aan laatstgenoemd werk legt hij, in zijn atelier in het Groningse Westeremden thans de laatste hand.

Henk Helmantel
Henk Helmantel (1945) is één van de belangrijkste representanten binnen de stroming van het hedendaags realisme. Hij geniet wereldfaam vanwege zijn serene stillevens. Daarnaast heeft hij ook diverse kerkinterieurs op het doek vastgelegd.

Helmantel gebruikt veelal stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw. Specifieke details, daarentegen, worden benadrukt door helder kleurgebruik. Met name de dramatische licht-donkercontrasten, ook gezien bij de zeventiende-eeuwse meesters, worden gezien als een handelsmerk van Helmantel.

Zijn werk vindt in brede kringen en internationaal grote waardering en is te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Ode aan de Synode
400 jaar geleden werd de Synode van Dordt gehouden. De gemeente Dordrecht organiseert onder de naam Ode aan de Synode verschillende evenementen ter herdenking van deze historische gebeurtenis.

Uiteraard neemt de Grote Kerk, het enige gebouw dat een rol speelde in de Synode en ook nu nog te bezoeken is, deel aan deze manifestatie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.