Hollandse steden denken aan gezamenlijke herdenking in 2022 rond mijlpaal 1572

22 februari 2019
Hollandse steden denken aan gezamenlijke herdenking in 2022 rond mijlpaal 1572

DORDRECHT - De eerste Vrije statenvergadering - van 19 juli 1572 - zal in 2022 een mijlpaal zijn. Deze week kwamen vertegenwoordigers van Hollandse steden, die in 1572 naar Dordrecht kwamen om de  Prins van Oranje weer als stadhouder te erkennen, bij elkaar in het Dordrechts Museum.

De vergadering van 1572 bepaalde dat de steden ook gingen mee betalen aan het leger van de Prins om zo onafhankelijk te kunnen worden op termijn van de Spanjaarden.

De bijeenkomst was een vervolg op de tournee, die burgemeester Wouter Kolff (Dordrecht) vorig jaar mei met zijn college Pieter Verhoeve (Oudewater) maakte langs de Hollandse steden van de eerste vrije statenvergadering.  Naast de twaalf steden waren meer plaatsen direct belangstellend. Ook Delft sluit zich erbij aan en Brielle inhaken.

De steden hebben allemaal een historische band met 1572 en willen samen bekijken hoe 2022 een landelijk aansprekend jaar kan worden. 

Burgemeester Verhoeve noemde de samenkomst het ,,gezamenlijk brainstormen over het gezamenlijk herdenken van 1572 in 2022. Het sluit mooi aan bij de Statentour van Wouter Kolff en mij afgelopen zomer", aldus de burgemeester van Oudewater.

De begin datum is 1 april 2022. Dat is het precies 450 jaar geleden dat Alva zijn bril verloor. De watergeuzen namen Brielle in en dat gaf in Holland en Zeeland van toen een ketenreactie. Vlissingen koos op 9 april 1572 als tweede stad voor de prins. Uiteindelijk Holland en Zeeland sluiten in 1575 een verbond via de unie van Dordrecht, waarvoor dus in 1572 de eerste stappen waren gezet.

Uiteindelijk bleken zoveel stadsregeringen de zijde van de prins te willen kiezen, dat er een beraad mogelijk was in Dordrecht. Zo werd de basis gelegd mede voor uiteindelijk een onafhankelijk Nederland dat los kwam te staan van Spanje.

De Koning bezocht in 2015 nog het museum Hof van Nederland wat hij ook opende door een verklaring te teken voor vrijheid van geloof en geweten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.