Panelen Elisabethsvloed terug in de Grote Kerk

22 februari 2019 door Hennie van der Zouw
Panelen Elisabethsvloed terug in de Grote Kerk

DORDRECHT - Vanaf zaterdag 9 Maart is na bijna 600 jaar het beroemde altaarstuk dat de Elisabethsvloed uitbeeldt weer te bezichtigen in de Grote Kerk.

Sint Elisabethsvloed
In de nacht van 19 november 1421, bijna 600 jaar geleden, lag de zeespiegel een stuk lager dan vandaag. Desondanks bezweken Hollands dijken onder een zware noordwesterwind. Grote delen van Holland overstroomden; 23 dorpen ‘verdronken’ en meer dan 2000 mensen vonden de dood. Dordrecht, in het hart van het getroffen gebied, bleef droog. Deze ramp werd vernoemd naar Sint Elisabeth, omdat 19 november de naamdag is Elisabeth van Hongarije, een populaire heilige in die tijd.
De nabestaanden van het verdronken dorp Wieldrecht lieten ter herinnering aan deze ramp een altaarstuk maken, dat in de Grote Kerk van Dordrecht werd geplaatst. Op het rechterpaneel werd de dijkdoorbraak afgebeeld, links zag men het veilige Dordrecht.

Altaarstuk
Tot 1572 waren de panelen in de Grote Kerk van Dordrecht te zien. Ten gevolge van de reformatie moesten de panelen verhuizen en kwamen ze terecht in het voormalig Augustijnenklooster (nu het Hof van Nederland). Hier bleven ze hangen tot ze in 1801 verkocht werden. Het middenpaneel was inmiddels verdwenen. In 1933 werden de buitenpanelen, die het verhaal van één van Nederlands meest ingrijpende overstromingen vertellen, aangekocht door het Rijksmuseum van Amsterdam.

Replica
Op zaterdag 9 maart biedt de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk een replica van het altaarstuk met beroemde Elisabethsvloed-panelen aan het kerkbestuur aan. Dr. Paul Visser, verbonden aan de TU Delft, vertelt vanuit zijn kennis van dijkdoorbraken en overstromingen meer over de vloed en de gevolgen hiervan voor de omgeving. Dr. Hanneke van Asperen, werkzaam aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, licht de schilderijen toe en legt de belangrijke rol van de stad Dordrecht in de nasleep van de vloed uit. Stadsorganist Cor Ardesch voorziet de feestelijke gebeurtenis van muziek.

U bent van harte uitgenodigd, 9 Maart, 14:00 in de Grote Kerk om de panelen te komen bekijken en meer over de Sint-Elisabethsvloed te horen. De toegang bedraagt 2,50 euro.

Programma
9 maart 2019
12:00: Kerk open
14:00-15:00: Officiële overdracht met voordrachten van dr P. Visser en dr H. Van Asperen, afgewisseld met orgelmuziek van stadsorganist Cor Ardesch.
15:00-16:00: Bezichtiging panelen

Toegang tot de kerk: € 2,50

Nadere informatie:
De panelen worden aangeboden door de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.