Nieuwe toekomst gezocht voor eens Dordts zendschip NORDERNEY van Jacques Mooren

24 februari 2019
Nieuwe toekomst gezocht voor eens Dordts zendschip NORDERNEY van Jacques Mooren

DORDRECHT - De stad Dordrecht weigerde meer dan 41 jaar geleden het zendschip van radio VERONICA een vaste plek aan de wal te geven.

Dordrecht als plaats met een geschiedenis met het zendschip wordt dit weekeinde weer genoemd nu de toekomst van de NORDENEY weer eens onzeker is.

Toen draaide de gemeentelijke havendienst zelfs de brug in de Kalkhaven dicht, toen de schipper het zendschip toch in Dordtse wateren illegaal wilde afmeren.

Dordt was toen een logische eerste bestemming want Jacques Mooren had met zijn Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV het schip gekocht.

Daarnaast was Dordrecht ook de woonplaats van de in 1992 overleden Henk van Breugel, die een mister Veronica was. Op zijn werk (de firma Prent) hing zelfs de grootst mogelijke poster van het zendschip achter de klantenbalie.

De reis van dat schip naar Dordrecht tekende wel de populariteit van Veronica toen. In de nacht was de NORDENEY de Nieuwe waterweg opgevaren en gingen de Dordtse passagiers aan boord.

Op veel plekken richting Dordrecht stonden mensen soms rijen dik te zwaaien naar het zendschip en de bemanning tot dat de Dordtse haven in zicht kwam. De draaibrug ging dicht en enkele uren bleef het schip dobberen voor de Kalkhaven. Dat zorgde ook voor veel bekijks, maar het gemeentebestuur gaf geen krimp. In het schip dat symbool stond voor radio-historie werd geen Dordrecht-promotie gezien ondanks de pleidooien van de toenmalige Dordtse eigenaar Jacques Mooren.


Toch lag tijdelijk  het schip in een uithoek wel even langs een wal op het eiland van Dordrecht, maar daarna ging het naar andere plaatsen toe.

De toekomst is thans weer onzeker, zo meldt Het Parool. Op 31 augustus 2019 is wel het precies 45 jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen op het legendarische schip de Nordeney moest staken.  Net voor dit jubileum zijn er zorgen om de toekomst van het schip. Het Parool meldt dat de huidige uitbaters van het tot nachtclub en restaurant ongebouwde schip hun activiteiten door financiële problemen hebben gestaakt. Mede-eigenaar Jamie van der Will meldt telefonisch aan Het Parool: “We hebben besloten de club en het restaurant in januari en februari te sluiten".

Media Pages.nl roept het verleden nog in herinnering: Van de plannen om van de Norderney een museum te maken, kwam wegens de hoge exploitatiekosten van het schip en gebrek aan financiële middelen niets terecht. Op 20 oktober 1977 werd het schip verkocht aan Jacques Mooren van Handels- en Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV, die meteen na aankoop de Stichting Veronicaschip oprichtte met als doel de Norderney te bewaren in oorspronkelijke staat. Vervolgens werd het schip nog een aantal keren verkocht, en grondig verbouwd tot discotheek annex bruin café. Het schip heeft onder andere gelegen in Doesburg, Lelystad, Groningen, Maastricht, Dordrecht, Vlissingen, Middelburg, Leeuwarden en Papendrecht. Nadat het zendschip zo’n twee jaar lang in de haven van Antwerpen had gelegen, werd het schip in 2012 met een korte tussenstop aan de Oranjewerf in Amsterdam naar Groningen versleept om na een grondige opknapbeurt dienst te gaan doen als mediaschip.

Daarna ging het schip weer naar het IJ in Amsterdam-Noord, waar het sinds 17 november 2013 ligt afgemeerd bij het NDSM-terrein. Het deed daar dienst als ‘multifunctioneel activiteitencentrum’. Sinds mei 2018 is er een nachtclub en restaurant ‘De Noordeling’ in gevestigd en dat is nu ook onzeker geworde

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.