GroenLinks stelt vragen bij brand Moerdijk

07 januari 2011

DORDRECHT - De brand in Moerdijk bij chemiebedrijf ‘Chemie-pack en het naastgelegen motorenbedrijf ‘Wärtsila’ roepen veel vragen op, zo ook bij de fractie van GroenLinks.

GroenLinks merkt hierbij het volgende op:

"Op televisie zijn beelden te zien van een enorme uitslaande brand met explosies, angstaanjagend.

Al snel wordt duidelijk dat het hier om een heel risicovolle situatie gaat voor de hele omgeving en zeker ook voor Dordrecht. Zo ver nu is te overzien lijkt het erop dat de omwonenden van Moerdijk de dans aardig zijn ontsprongen. Er zijn bij het ongeval gelukkig geen directe slachtoffers te betreuren doordat de wind juist deze dag niet richting Moerdijk waaide, en de grote gifwolken werden meegenomen in de hogere atmosfeer. Hierdoor is van neerslag van bv. giftig roet en dergelijke (nog) geen melding gedaan. De tijd zal het leren.

We hebben kunnen zien hoe door de veiligheidsregio’s Noord-Brabant en Zuid Holland-Zuid meteen adequaat is samengewerkt en dat gaf vertrouwen, zeker door het overtuigende optreden van burgemeester Brok.

De mensen in de meest risicovolle gebieden zijn onmiddellijk gewaarschuwd door het doen afgaan van de sirenes en doordat RTV Rijnmond als rampenomroep werd ingeschakeld. Van moment tot moment werden we op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

GroenLinks vraagt zich wel af waarom RTV Dordrecht niet heeft doorgeschakeld naar RTV Rijnmond. Nu verwezen zij slechts naar deze zender en gingen door met het eigen programma.

Een ander minpuntje was dat het niet voor iedereen duidelijk was wat bedoeld werd met Dordrecht-Zuid, men had beter de wijk Sterrenburg en camping Bruggehof bij naam kunnen noemen.

GroenLinks stelt de volgende vragen bij deze ramp;

  • hoe kon deze brand ontstaan
  • hoe is het mogelijk dat in dit bedrijf, dat bekend staat om zijn opslag van grote hoeveelheden chemicaliën en andere brandbare stoffen, het zo ver heeft kunnen komen dat de brand kon uitgroeien tot deze omvang.
  • hoe groot is de kans dat een vergelijkbare ramp zich voltrekt op dit dichtbebouwde bedrijventerrein (denk eens aan het daar gevestigde bedrijf van Shell)
  • is het, zo wie zo, verantwoord om een aantal van deze risicovolle bedrijven te vestigen op een relatief beperkt oppervlak, (te) dicht bij elkaar.
  • GroenLinks vraagt zich dit met name af gegeven het feit dat de Drechtsteden reeds worden aangemerkt als een gebied met een hoog risicoprofiel w.b. het vervoer van gevaarlijke stoffen over het water, de wegen en het spoor.
  • Wanneer en hoe zullen we worden geconfronteerd met de effecten van deze enorme milieuvervuiling uit gifwolken en vervuild grondwater.

GroenLinks wacht de resultaten van het lopende onderzoek af en zal bovenstaande vragen op het geëigende moment in de gemeenteraad inbrengen."

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.