Ludieke actie voor meer vrouwelijke straatnamen in Dordrecht

06 november 2018
Ludieke actie voor meer vrouwelijke straatnamen in Dordrecht

DORDRECHT - Zondagmiddag 4 november 2018 werd er een kleine ludieke actie gehouden voor meer vrouwelijke straatnamen in Dordrecht. Door het Platform Vrouwen Kunnen Alles in het kader van het project Dochters van Dordrecht. Met de actie 'Meer Vrouw op Straat'.

'We verzamelden ons rond 13 uur op de Cornelis de Wittplaats, tegenover de Remonstrantsekerk in de Cornelis de Wittstraat. Voor even werd deze plaats omgedoopt tot Maria van Berckelplaats.
Leden van Platform Vrouwen Kunnen Alles - Kitty Kruger, Nelleke de Smoker, Karin Lambrechts, Jacqueline van den Bergh en Esther de Beun - onthulden het bordje: MARIA VAN BERCKELPLAATS.'

'Maria van Berckel was de vrouw van Cornelis de Witt. Zij verving hem regelmatig als hij op reis was of gevangen zat. Zij was een pittige dame, met verstand van zaken. Het was niet gebruikelijk in die tijd dat vrouwen openbare functies bekleedden.'

Saskia Lensink (schrijfster van het Boek Dochters van Dordrecht) vertelde uitgebreid over Maria van Berckel en haar tijd.

Voor meer informatie:
www.dochtersvandordrecht.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_van_Berckel

Bekijk ook het filmpje van Kitty Kruger: Saskia Lensink over Maria van Berckel hieronder

Er wordt lijst opgesteld met Dochters van Dordrecht die aangeboden wordt aan gemeenteraad, college en Straatnamencommissie. Met de opdracht om meer straten te vernoemen naar vrouwen, Dordtse vrouwen, die zijn genomineerd als Dochters van Dordrecht. Nu de gemeente duizenden woningen extra gaat bouwen. Dit is een van de initiatieven die zijn aangemeld voor Dochters van Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.