Dordtenaren willen veelzijdig inhaken op uitvoering van evenement The Passion op 18 april 2018

20 november 2018
Dordtenaren willen veelzijdig inhaken op uitvoering van evenement The Passion op 18 april 2018

DORDRECHT - In de Kruiskerk aan de Vrieseweg  64 was maandagavond 19 november de allereerste Informatie-bijeenkomst over hoe Dordrecht met de komende Passion 2019 wil omgaan.

De conclusie was dat heel veel mensen willen gaan nadenken en inhaken in een Dordts programma rond het evenement op donderdag 18 april (witte donderdag) nabij de Grote Kerk.

Het Platform van Dordtse kerken had de zogeheten kerkenmeeting georganiseerd maar er waren ook veel mensen naar de kerk gekomen vanuit andere geledingen van de samenleving.  Zo wil bijvoorbeeld ouderencentrum de Merwelanden kijken hoe op de Staart kan worden ingehaakt op het programma in het centrum.

Koren uit Dordrecht en de regio hopen een bijdrage te kunnen leveren aan de uitvoering. Of dat mogelijk is of niet wordt nog in Hilversum besproken.

Vragen waren er ook vanuit de Kruiskerk,

Zo komt er in januari 2019 informatie naar buiten hoe mensen zich kunnen opgeven om met het grote kruis vanaf een plek in Dordt naar de Grote Kerk te kunnen lopen. De route zal zo lang mogelijk geheim blijven.

Het moderne passieverhaal The Passion zal op donderdagavond 18 april vanaf half negen worden uitgezonden op NPO1.  Ook radio NPO 2 doet live verslag vanuit Dordrecht en komt al vanaf zes uur in de avond in de ether. Verder zal via allerlei vormen van sociale media het evenement gevolgd kunnen worden.

De omgeving van de Grote kerk is het hoofdterrein van het evenement. De gehele kerk zal nodig zijn om de live uitzending in miljoenen huiskamers te brengen.

De opzet van het Platform Dordtse kerken is om een maximaal draagvlak in de stad te krijgen voor The Passion 2019, waarbij wordt gewerkt rond een aantal thema's. Ook het centrale thema van de negende Nederlandse Passion, aandacht voor elkaar, wordt de komende maanden uitgewerkt. Het Leger des Heils is daar ook bij betrokken.

Tjeerd Visser, Wiebe van Horssen, Bram Naaktgeboren, Henry Schutte,  Elly van Wenum, Paul Wansink en Timon Kitsz werden maandagavond als coordinatiegroep door gespreksleider Hans Berrevoets voorgesteld aan de mensen in de zaal.

De zeven leden verzamelden op de eerste grote  avond suggesties en plannen rond zes zogeheten thema-groepen. Tientallen mensen gaven zich op om mee te willen werken aan de uitwerking.

De volgende grote bijeenkomst rond The Passion zal op maandag 4 ferbruari zijn wederom vanaf 20 uur in de Kruiskerk aan de Vrieseweg 64. Ook de vertegenwoordigers van de omroepen en de gemeente Dordrecht zullen dan weer aanwezig zijn om de laatste informatie te kunnen geven op weg naar The Passion.

* Gastheer namens de Kruiskerk, ds. Harm Jut, opent de brainstormavond. Hij benadrukte dat The Passion een kans is om mensen te bereiken. Zijn kerk biedt voor de volgende centrale bijeenkomst op maandag 4 februari weer graag de ruimte aan. De predikant ziet The Passion als een kans om samen op weg te gaan en las daarom een kort stuk voor uit Handelingen 8 over een reiziger vanuit Ethiopie die Jeruzalem had bezocht om de blijde boodschap te horen.

* Namens de EO en KRO/NCRV geeft Bianca Cooper een toelichting op de activiteiten op weg naar The Passion 2019. De omroepen hadden drie vertegenwoordigers naar Dordt gestuurd. Ze zeiden aangenaam verrast te zijn dat het Platform Dordtse kerken het voortouw had genomen om de stad en de mensen bij The Passion te betrekken.

* Vertegenwoordigers van Dordtse kerken maar ook mensen uit van andere organisaties, zoals de Dordtse Jazz Soos, ouderencentra, koren en de centrale bibliotheek luisteren naar informatie over hoe op The Passion 2019 in Dordrecht kan worden ingehaakt

* De projectleider namens de gemeente Dordrecht, Rick Naaktgeboren, geeft informatie over de rol van de overheid bij The Passion 2019. Hij ziet het als een kans om voor 3,5 miljoen kijkers de stad ook in de kijker te plaatsen. Hij verwacht 20.000 tot 30.000 bezoekers ook van buiten de stad. Naaktgeboren vertelde ook dat op een aantal locaties in Dordrecht de weken voor 18 april al TV-opnamen worden gemaakt. Of de watersbus vaart van Zwijndrecht naar Dordrecht? 'We zijn in overleg'.

* Het Platform Dordtse kerken laat nog weten: 'hebt u suggesties voor activiteiten rond The Passion? Dan kunt u deze doorgeven via info@dordtsekerken.nl en worden ze in de brainstorm meegenomen. U kunt zich ook al melden als u belangstelling hebt om straks in een van de clusters mee te denken over een concrete uitwerking.'

Meer informatie ook op de website van het Platform Dordtse kerken.

Foto's: Wim van de Pol.

Op de kopfoto: De Coordinatiegroep met van links naar rechts Tjeerd Visser, Henry Schutte, Elly van Wenum, Wiebe van Horssen en Bram Naaktgeboren. Geheel rechts gespreksleider Hans Berrevoets

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.