Schilder en beeldend kunstenaar: Hans (Johannes Daniël) Schmidt, 20 jaar later

15 maart 2019 door Hennie van der Zouw
Schilder en beeldend kunstenaar: Hans (Johannes Daniël) Schmidt, 20 jaar later

DORDRECHT - Menigeen zal hem zich nog goed kunnen herinneren nu, persoonlijk. Hij was een geliefde en bekende man in Dordrecht en  omstreken. Door heel Nederland verkocht deze schilder en beeldende kunstenaar zijn enorme diversiteit aan werken.  Aan overheden, ziekenhuizen, banken en vele andere grote bedrijven en ook aan particulieren.

Een succesvolle beeldend kunstenaar en schilder
Hans Schmidt werd geboren in Reeuwijk, hij volgde de kunstacademie in Den Haag en verhuisde daarna naar Dordrecht. Hier had hij ook zijn atelier: aan de buiten kalkhaven. Het duurde even voordat hij bekend werd maar daarna had hij een succesvolle carrière als beeldend kunstenaar en schilder. Naast zijn carrière, gaf Hans op de M.E.A.O. vele jaren tekenles. Duidelijk met veel plezier.

Zijn werk is vaak abstract op een evenwichtige manier.
Ook heel veel prachtige precieze gedetailleerde tekeningen en portretten kwamen uit zijn handen. Een enorme hoeveelheid schilderijen maakte hij. Olieverf op doek, acrylverf, waterverf, spraypaint technieken, hij maakte overal gebruik van. Ook maakte hij veel plastieken, bronzen, etsen, mozaïeken. Grote en kleinere kunstwerken van allerlei materialen en talloze andere beeldende uitingen van zijn enorme creativiteit gecombineerd met vakmanschap. Ook restauraties van bestaande grote beelden verzorgde Hans Schmidt in zijn atelier, waaronder de Neptunus in 1976, het bekende beeld van het majestueuze hotel: de Seinpost in Scheveningen. Verder opende hij zijn eigen Delfts blauw fabriek.

Hij is niet vergeten. Zijn kunst houdt hem springlevend
Het leuke aan kunst is immers toch dat dit de kunstenaar door middel van zijn werken, ‘springlevend’ houdt en hij hierdoor ook dus nog regelmatig met veel plezier herdacht zal worden. Zo staan er nog altijd veel werken van hem overal, door heel Nederland verspreid.

Enkele voorbeelden van waar Hans Schmidt zijn kunst te bewonderen is:
- Op de redactie van de krant: de Dordtenaar: daar staat een abstracte kranten waaier.
- In het wantijpark in Dordrecht: staat een Stemvork.
- Voor het hoofdkantoor van Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht: daar staat een grote verlichte buizen fontein.
- Bij het bedrijf Bailey in Nieuw Lekkerland: staat een groot abstract kunstwerk (zie foto).
- Het bedrijf Hak in Tricht: heeft een groot buizen kunstwerk (zie foto).
- Bij het ziekenfonds in Gorinchem: staat een groot bronzen beeld, (zie foto).
- In het oude Refaja ziekenhuis waren jarenlang twee kunstwerken van Hans Schmidt te zien die onlangs zijn mee verhuisd naar de nieuwe locatie Amstelwijck. Het gaat hier om een beeld van een nier en een schilderij dat hij doneerde aan het ziekenhuis toen hij iemand kende die vaak op de nierdialyse afdeling moest zijn.

Dit is nog maar een fractie van wat deze veelzijdige en getalenteerde man heeft gecreëerd in zijn leven.

In 1992 verhuisde Hans samen met zijn vrouw Nelly naar het platteland van Groningen waar hij in 1999 op 66 jarige leeftijd is overleden. Nu 20 jaar geleden.Hierboven links: Bij het bedrijf Bailey in Nieuw Lekkerland: staat een groot abstract kunstwerk gemaakt door Hans Schmidt.

Hierboven rechts: Hans Schmidt maakte voor het bedrijf Hak in Tricht een groot kunstwerk van buizen.

Rechts hiernaast: Bronzen beeld gemaakt door Hans Schmidt in het ziekenfonds gebouw in Gorinchem.

Geschreven door: Dawn Eve van Norden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.