Beroemdste gedicht de blauwbilgorgel van Dordtenaar C.Buddingh' wordt 75 jaar

15 mei 2017
Beroemdste gedicht de blauwbilgorgel van Dordtenaar C.Buddingh' wordt 75 jaar

DORDRECHT - Het beroemdste gedicht van Dordrecht, de blauwbilgorgel, wordt 75 jaar. De Dordtse dichter C.Buddingh' (1918-1985) krijgt daarom aandacht vanaf zaterdag 28 oktober dit jaar in het museum Soest. Volgend jaar volgt zijn eigen stad Dordrecht.

Het is immers eind 2017 precies precies 75 jaar geleden zijn gedicht de blauwbilgorgel schreef in sanatorium Zonnegloren in Soest. 

Het is bekend bij jong en oud, want de Dordtenaar maakte in eigen woorden nieuwe fantasie dieren. De geboorte van de blauwbilgorgel op het bed in Soest gebeurde tussen contacten door met mede-patiënt en mede-schaker Constant Orbaan.  Het kuren kon immers niet zonder tijdverdrijf en daarom schreef en schaakte Buddingh' veel. De foto is uit Zonnegloren en twee bedden naast Kees lag schaker Orbaan.

Het bestuur van het museum Soest, vindt het feit dat de Dordtenaar twee lange periodes in de jaren veertig van de vorige eeuw in het sanatorium kuurde een belangrijk gegeven voor de eigen stadshistorie.

Voorzitter Cees Vos: ,,Het museum wil de herinneringen aan Zonnegloren levend houden en daar hoort Buddingh' en het ontstaan van de blauwbilgorgel natuurlijk bij. Helaas zijn alle gebouwen van het sanatorium gesloopt, maar we denken erover na om op die plek in de natuur zichtbaar te maken dat Buddingh' daar de blauwbilgorgel schreef’. In het museum Soest is al een uitgebreide permanente expositie ingericht over het sanatorium later ziekenhuis Zonnegloren.

Voorzitter Hans Berrevoets van het Buddingh' genootschap is blij dat er in het museum Soest in elk geval in de periode van 28 oktober 2017 tot en met 26 november 2017 een expositie komt van Buddingh' samengesteld door biograaf Wim Huijser en kunstenares Katinka van Haren.

,,We hopen dat de herinneringen aan Buddingh' tot meer activiteiten leiden, want de blauwbilgorgel blijft nog steeds mensen inspireren."  Dat mensen in Soest eens een wandeling door het groen kunnen beginnen na eerst met het werk van Buddingh' te hebben kennis gemaakt, vindt Berrevoets geweldig. ,,Zonnegloren, de blauwbilgorgel en Buddingh' horen in de literaire herinneringen aan Kees bij elkaar".De Dordtenaar schreef meer gedichten, waarbij de herinneringen aan Zonnegloren de voedingsbodem was.

Het is de opzet dat het Buddingh' programma in Soest in 2018 in Dordrecht een vervolg krijgt. In dat jaar wordt ook stil gestaan dat de dichter honderd jaar geleden in Dordrecht werd geboren. Hij behoort tot de vier beroemde zonen van Dordrecht die het geboortejaar 1918 delen. Naast Budidngh'  zijn dat Aart Alblas, Otto Dicke en Kors Monster.  De vier zonen staan woensdagavond 17 mei ook centraal op een inspiratie bijeenkomst in het Dordrechts Museum.

In Soest wordt thans overleg gevoerd over de mogelijkheid om een tekstbordje met daarop de 1e strofe van de blauwbilgorgel op het oude terrein van Zonnegloren te plaatsen ter herinnering aan het feit dat Kees Buddingh’ daar verpleegd werd en de blauwbilgorgel schreef.  Vanaf die plek kunnen na het lezen van het gedicht wandelingen worden gemaakt door het bos. Op 28 oktober in de middaguren vinden er enkele activiteiten plaats rond de opening van de Buddingh’ expositie in het museum. Op 19 november, aanvang 14.00 uur, zal biograaf Wim Huijser een lezing verzorgen over Buddingh’ in museum Soest.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.