De Grote Blauwe Kerk

02 april 2019 door Hennie van der Zouw
De Grote Blauwe Kerk

DORDRECHT - Tal van wereldberoemde gebouwen en kunstwerken worden op 2 april blauw verlicht. De Verenigde Naties riep twaalf jaar geleden deze dag uit als ‘International Autism Awareness Day’ om autisme onder de aandacht te brengen. Het Witte Huis, de Eiffeltoren, Sydney Opera House, Paleis Soestdijk en tal van andere iconen kleurden op deze dag blauw. Dit jaar schaart de Grote Kerk van Dordrecht zich bij hen.

Stichting Autisme Experience vindt dat de oudste stad van Holland niet mag ontbreken in het rijtje markante blauwe gebouwen. Ze heeft het initiatief genomen voor het verlichten van het grootste monument van Dordrecht en de Drechtsteden om zo aandacht te vragen voor de verschillende vormen van autisme waarmee mensen geboren worden. De kerkenraad en gemeente zeiden direct ja tegen het initiatief. Inventors zorgt kosteloos voor het uitlichten.

De internationale ‘autism awareness’ dag valt midden in de nationale autisme week. In het hele land zijn activiteiten met als thema Autisme werkt! De Dordtse Autisme Experience streeft ernaar om een centrum te openen waar bezoekers kunnen ervaren hoe het is om autisme te hebben. Zolang deze Autisme Experience er nog niet is, trekt de stichting met de Brain On Wheels (BOW) door het land. Deze tot minitheater omgebouwde caravan staat dinsdag van 16.00 tot 20.00 uur op de zorgmarkt in Rotterdam bij VSO Herenwaard 35.

Minister De Jonge tweet
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte op zaterdag 16 maart op de Ontdekdag bij ASVZ in Sliedrecht een filmopname van de BOW in actie. Minister Hugo de Jonge vertoont deze filmopname op 2 april op zijn social media: LinkedIn, facebook en twitter. Hij helpt zo mee aan de bewustwording rondom autisme en geeft de realisatie van de Autisme Experience een zetje in de rug.
De Autisme Experience staat op 6 april met de BOW tussen 13.00 en 17.00 uur op het terras van Restaurant Post. Singer-songwriter Francesco Daniel treedt elk heel en half uur op. Daarnaast spreekt Jaap Brand en wordt Anne Brouwer geïnterviewd. Alle drie zijn zij ervaringsdeskundig. Bezoekers zijn van harte welkom voor en bezoek aan de BOW en het luisteren naar één van de optredens. De activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Fotowedstrijd
De Grote Kerk in blauw licht is onderdeel van de wereldwijde actie Light it up blue. Autisme Experience vraagt mensen om hun mooiste foto van de Grote Kerk in blauw licht te sturen via facebook.com/autismeexperience, instagram.com/autismeexperience of per mail naar omfo@autismeexperience.nl. De beste foto krijgt een mooie prijs.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.