Sterke toename aantal 65-plussers in Dordrecht

05 april 2019 door Hennie van der Zouw
Sterke toename aantal 65-plussers in Dordrecht

DORDRECHT - De vergrijzing in de gemeente Dordrecht is in volle gang. Op dit moment zijn er 22.029 65-plussers in de gemeente. Dat is 18,6% van de totale bevolking. Het aantal 65-plussers neemt de komende jaren sterk toe. In 2030 telt Dordrecht naar verwachting al 28.700 (23,5%) mensen van 65 jaar of ouder, en in 2040 zijn dat er liefst 32,6 (26,7%). Ook het aantal 80-plussers stijgt: van 5.400 nu naar 11.000 in 2040.

Dit is in lijn met de landelijke bevolkingsprognose. In Nederland wonen nu circa 3,3 miljoen 65-plussers (19% van de bevolking). In 2040 zijn dat er naar schatting 4,5 miljoen, een kwart van de totale bevolking. De vergrijzing in de gemeente Dordrecht is dus nog sterker dan het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS.

Trend: ouderen blijven langer thuis wonen
Als gevolg van veranderingen in de zorg blijven ouderen vaker en langer thuis wonen. Wie nu in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, behoudt zijn recht op zorg en ondersteuning. Maar in de toekomst wordt het veel moeilijker om toegelaten te worden tot verzorgingshuizen. Daarbij is het ook zo dat ouderen vaak zo lang mogelijk in hun veilige en vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Een heikel punt daarbij is vaak de avondmaaltijd. Ouderen zijn niet altijd in staat om zelf boodschappen te doen en te koken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.