Tijd voor oefenen in eenheid in verscheidenheid aan ronde tafels in Dordrecht

08 april 2019
Tijd voor oefenen in eenheid in verscheidenheid aan ronde tafels in Dordrecht

door HANS BERREVOETS

DORDRECHT - Het is de hoogste tijd om ook in samenleving in de buurt, kerk en stad te komen tot het oefenen in eenheid in verscheidenheid.  Dordrecht verdient een ronde tafdel daarvoor en heeft veel identiteit vor de toekomst van het verleden.

The Passion in Dordrecht heeft ook een thema, dat erbij aansluit: Je bent niet alleen. Inderdaad: eenheid in verscheidenheid kan je samen beleven.

Uit recente onderzoeken komt naar voren dat driekwart van de Nederlanders vindt dat de meningsverschillen over maatschappelijke kwesties in ons land toenemen. We reageren steeds agressiever op elkaars standpunten en luisteren of begrip tonen ontbreek nog weleens.

In de geschiedenis liggen mogelijkheden verborgen  om een oefening in eenheid en in verscheidenheid op gang te brengen. De kerken hebben daarbij een taak als veilige plek om verbindingen mogelijk te maken en om saamhorigheid en barmhartigheid zichtbaar te maken.

Historische steden als Utrecht en Dordrecht hebben bijvoorbeeld historische ankerpunten om tot een gesprek te komen.

De jaarlijkse bijeenkomst van In Vrijheid verbonden’ in Utrecht heeft de oorsprong in de zestiende eeuw. De noordelijke gewesten van de Republiek der Nederlanden spraken de wens uit tot een eeuwig verbond van eenheid’.

De datum is op 23 januari 1579. Het staat ook bekend als de Unie van Utrecht. In de tekst van toen viel als onder meer te lezen “dat alle burgers vrij zijn om hun eigen geloof te belijden en dat de overheid niemand voor dat geloof ter verantwoording mag roepen of vervolgen.”

De woorden van 1579 klinken zeker Dordtenaren bekend in de oren. De Koning beleefde zijn eerste Koningdag nieuwe stijl in 2015 in de oudste stad van Holland. Hij tekende als eerste tijdens de opening van het museum Hof van Nederland voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten. Zijn gezin zette daarna direct een handtekening.

De historie hiervoor gaat terug naar 19 juli 1572. In Dordrecht begon toen de eerste vrije Statenvergadering waaraan twaalf Hollandse steden meededen, waardoor er geld op tafel werd gelegd om door te gaan met de opstand. In juni 1575 sloot Zeeland zich erbij aan via de unie van Dordrecht.

In de komende jaren krijgen de mijlpalen 1572 en 1575 zeker aandacht in Dordrecht en daarbuiten. Volgend jaar staat Dordrecht ook stil bij achthonderd jaar stad en stadsrechten.

De geschiedenis ligt in Dordrecht voor het oprapen en in meer plaatsen in Nederland heeft de toekomst van het verleden kansen om te oefenen in eenheid in verscheidenheid. Het gezegde is toch ook: Wie zoekt kan vinden en dat is een oefening waard.

De kerken in Dordrecht zijn dankzij de rijke historie verwent om zich op basis van inhoud te presenteren in de samenleving.

Momenteel is er volop aandacht voor de 180 dagen van herdenking en viering van vierhonderd jaar Dordtse Synode. The Passion is donderdag 18 april een onderdeel van het Synodeprogramma op weg naar pasen.

"Je bent niet alleen" is het thema van The Passion. Deze aandacht geeft de mogelijkheid om eenzaamheid en sociale onderwerpen op de kaart te zetten. ,,Je bent niet alleen” raakt mensen van alle leeftijden.

De kerken zijn op dit vlak een belangrijke partij. Veel vrijwilligers uit de kerkelijke wereld zijn maatschappelijk betrokken.

Het is ook de hoogste tijd dat kerken proactief hun eigen gezicht laten zien in het publieke domein.

Wat ons bindt, is meer dan ons scheidt, zo zei onlangs burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht nog in de Grote Kerk. Dat monument van de stad kan ook tijdens de uitzending van The Passion op 18 april weer een symbool zijn voor waarden, die eeuwig houdbaar zijn. Een gelijkwaardig gesprek waard!

Kortom: Het is tijd om na te denken om in de stad met meer dan honderd nationaliteiten en velen geloven te kijken hoe we kunnen in eenheid in verscheidenheid.

Wie stelt ronde tafels beschikbaar om ermee te beginnen?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.