Verbetering ontsluiting Wilgenwende mogelijk

26 april 2019 door Hennie van der Zouw
Verbetering ontsluiting Wilgenwende mogelijk

DORDRECHT - De ontsluiting van de wijk Wilgenwende kan verbeterd worden door van de kruising Laan van Nieuw Groenhove met de toerit naar de N3 een rotonde te maken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door bureau Goudappel/Coffeng naar de verkeerssituatie. De drukke verkeersstroom naar de N3 en de files op de N3 zorgen ervoor dat bewoners moeilijk de wijk uit ('s ochtends) of in ('s avonds) kunnen.

Bewoners van Wilgenwende hebben onder meer via een handtekeningenactie aandacht gevraagd voor de ontsluiting van hun wijk. Bureau Goudappel/Coffeng heeft een week lang 24/7 het verkeer gemonitord en geanalyseerd. Daaruit bleek dat de wachttijden op de Laan van Groenhove zeer uiteenlopen, maar dat er duidelijk pieken te zien zijn in vooral de ochtendspits.

Rotonde
Het verkeer uit Sterrenburg richting N3 heeft voorrang op het verkeer uit de Laan van Nieuw Groenhove. Door de kruising te veranderen in een rotonde wordt de verkeerssituatie voor alle stromen overzichtelijker, gaat de naderingssnelheid omlaag en wordt het verkeersgedrag voorspelbaarder.
Het verkeer vanuit het noorden nadert de kruising nu met behoorlijke snelheid, om vervolgens sterk af te remmen bij toerit naar de N3 met opstroping tot gevolg. Een rotonde maakt dit veel gelijkmatiger. Ook wordt duidelijker waar het verkeer vanuit Sterrenburg naartoe wil: richting N3 of richting Wilgenwende. Daardoor ontstaan er meer mogelijkheden om in te voegen vanuit de Laan van Nieuw Groenhove. Nu staan automobilisten daar soms onnodig lang te wachten. Betere bewegwijzering en belijning op de kruising helpen daarbij.
De doorstroming op de N3 is ook een belangrijke factor. De aanpak van het knooppunt A16/N3 zal naar verwachting druk wegnemen. Daardoor zullen de problemen de wijk in waarschijnlijk ook afnemen. Ondanks al die inzet zullen files door piektijden en de autonome groei van het verkeer blijven voorkomen en blijft een terugslag op het onderliggende wegennet mogelijk.

Miljoenen
De aanleg van een tweede hoofdontsluiting is ook bekeken. De kosten hiervoor lopen in de vele miljoenen. Mogelijke routes staan bovendien gespannen voet met de leefomgeving. De wijk heeft een fietsverbinding rechtstreeks naar de Smitsweg. Deze weg kan door nood- en hulpdiensten gebruikt worden als tweede alternatieve route naar de wijk. In geval van een calamiteit kunnen nood- en hulpdiensten deze ook openstellen als vluchtroute voor bewoners.

Uitwerken
De gemeente gaat met Rijkswaterstaat in gesprek over de uitkomst van het onderzoek en de mogelijke verbeteringen aan de kruising. Als dat positief verloopt, werkt het college het plan inclusief een kostenraming en planning uit in een voorstel aan de gemeenteraad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.