Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Gonnie Walrecht

19 november 2016
Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Gonnie Walrecht

DORDRECHT - Op vrijdag 18 november reikte burgemeester van Dordrecht drs. Arno Brok om 19.45 uur tijdens de viering van 20 jaar stichting stedenband Dordrecht-Bamenda in De Waterjuffer aan de Kromme Zandweg 80 te Dordrecht een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw H. (Gon) Walrecht. Zij werd Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Walrecht is van 1989 tot 2010 vrijwilliger geweest bij de Wereldwinkel en sinds 1999 is zij vrijwilliger bij de Stichting Stedenband Dordrecht – Bamenda. Zij genereert met diverse inzamelingsacties financiële middelen voor hulpprojecten, werft donateurs en gaat elk jaar naar Bamenda om de projecten te bezoeken. In die plaats is zij ook al onderscheiden.

Sinds 2014 geeft ze voorlichting op het Da Vinci College en begeleidt stagiairs die hulp bieden in Kameroen. Daarnaast is mevrouw Walrecht van 1975 tot 2001 vrijwilliger geweest van Tuinvereniging Kringloop Dordrecht en is zij sinds 2012 coördinator in haar woonomgeving voor het burgerinitiatief Energietransitie van de Drechtste Stromen, het zogenaamde Blok-voor-Blok project.

Twee jaar terug vertelde Gonnie Waldrecht haar levensverhaal in een documentaire die ook op RTV Dordrecht werd uitgezonden. Dordrecht kondigde dat toen aan:

Gonnie deed veel ontwikkelingshulp in de Dordtse Afrikaanse partnerstad Bamenda. Zij is daar door de gemeente tot ereburgeres benoemd. Door mee te werken in de Dordtse wereldwinkel begon haar internationale inzet. Gonnie vertelt al meer dan veertig jaar samen te zijn met haar vriendin Mies (die in oktober overleed).

Ze noemt dat getrouwd zijn.  Dat zij voor haar geaardheid uitkwam, was een lange, emotionele worsteling.   Ze legt uit dat het in haar milieu niet gepast was om te vertellen dat je niet op jongens viel.  

Gonnie vertelt in de documentaire van twintig minuten ook over de levensfase nu van haar vriendin Mies die de ziekte van Alzheimer heeft. Dat brengt haar ook bij gedachten over de vergankelijkheid van het leven, wanneer zij over het terrein van de tuindersvereniging Kringloop aan de Wieldrechtse Zeedijk loopt. Kringloop is voor haar ook een mensenleven. Gonnie was lange tijd lerares. Aan het einde geeft zij voor haar leven een 7+.  Een plus is voor haar altijd van belang geweest.   Als docent deed zij er graag een plus bij om leerlingen te stimuleren door te gaan en in kansen te blijven geloven.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.