Achtergronden en programma Dodenherdenking in Dordrecht

02 mei 2019

DORDRECHT - Elk jaar houdt Nederland op 4 mei de Dodenherdenking en ook in Dordrecht is er vanaf 1946 aandacht voor.

Hier worden burgers en militairen herdacht, die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook de mensen die hun leven lang, als gevolg van oorlogssituaties, problemen ondervonden, worden herdacht.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. In die twee minuten kunnen we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. In Dordrecht vindt de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging plaatsvindt.  Daarnaast is er ook een programma rondom de Dubbeldamse begraafplaats.

Sumatraplein
Het oorlogsmonument in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De plechtigheid op het Sumatraplein begint kort voor 20.00 uur.
De plechtigheid kent een neutraal karakter. Traditiegetrouw verzorgt Jubal de muziek bij de plechtigheid. Op afroep worden eerst vertegenwoordigers van instanties uitgenodigd om een krans of bloemen bij het monument te leggen, gevolgd door de overige belangstellenden. Dit is in overeenstemming met de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Het herdenkingsconcert, dat om 20.45 uur in de Wilhelminakerk begint, vormt het einde van het programma op 4 mei. Tijdens dit concert zijn er toespraken van burgemeester A.W. Kolff en mevrouw B. Rodrigues, voorzitter Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht.

Aanmelding kranslegging
Aangezien het plaatsen van kransen en bloemen bij het monument op afroep gebeurt, is het noodzakelijk dat instanties zich hiervoor van tevoren aanmelden. Verzocht wordt contact op te nemen met mevrouw Van der Plicht van het kabinet van de burgemeester. Zij is te bereiken via de telefoon 078 770 41 24 of via e-mail: w.vander.plicht@dordrecht.nl. Instanties die traditiegetrouw een krans of bloemen leggen, worden voor de zekerheid gevraagd zich per mail nog even te melden.

Programma Dodenherdenking Dordrecht 4 mei
19.00 – 19.30 uur: interkerkelijke herdenkingsdienst in de Singelkerk, Singel 192  (de kerk is vanaf 18.30 uur geopend). Om nadrukkelijk stil te staan bij honderd jaar algemeen kiesrecht zullen ditmaal vooral vrouwen de dienst dragen. Na afloop van de bijeenkomst begeven de belangstellenden zich op eigen gelegenheid naar het Sumatraplein.


19.30 – 19.45 uur: deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op het Oranjepark, ter hoogte van het Johan de Wittgymnasium, waar de stoet geformeerd wordt. Vertegenwoordigers van instanties die een krans of bloemen  zullen leggen, stellen zich op aan het begin van de stoet. Overige belangstellenden verzamelen zich op het Sumatraplein.
19.45 uur: aanvang van de stille tocht vanaf het Oranjepark naar het Sumatraplein.
19.55 uur: aankomst van de stille tocht op het Sumatraplein.
19.55 uur: Kranslegging door burgemeester van Dordrecht, de heer A.W. Kolff en mijnheer D.F.M. Schalken- den Hartog, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.        
19.58 uur: trompetter speelt het signal ‘Taptoe’.
20.00 uur: twee minuten stilte.
20.02 uur: zingen van het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Daarna toespraak burgemeester en vervolg van de kranslegging.
Om circa 20.20 uur: Défilé langs monument.
20.45 uur: Herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41. Het concert kent dit jaar een ander karakter: jongeren, waaronder leden van een popkoor, zingen eigentijdse liederen bij een serie korte verhalen. Voorafgaand aan het concert, waarvan de organisatie in handen is van de Stichting Bijzondere Concerten, zullen de burgemeester en de voorzitter van de stichting het woord voeren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.