Herdenkingen rondom 4 mei in Dordrecht

23 april 2018
Herdenkingen rondom 4 mei in Dordrecht

DORDRECHT - Elk jaar houdt Nederland op 4 mei de Dodenherdenking. Tijdens deze plechtigheid herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook de mensen die hun leven lang als gevolg van oorlogssituaties problemen ondervonden, worden herdacht.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. In Dordrecht vindt de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging plaatsvindt. De coördinatie van de werkzaamheden met betrekking tot de Dodenherdenking en andere plechtigheden vindt plaats vanuit het kabinet van de burgemeester. Het bestuur van het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht (CCOD) speelt hierbij een essentiële rol.

Sumatraplein
Het oorlogsmonument in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De plechtigheid op het Sumatraplein begint kort voor 20.00 uur. 
De plechtigheid kent een neutraal karakter. Traditiegetrouw verzorgt Jubal de muziek bij de plechtigheid. Op afroep worden eerst vertegenwoordigers van instanties uitgenodigd om een krans of bloemen bij het monument te leggen, gevolgd door de overige belangstellenden. Dit is in overeenstemming met de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Het herdenkingsconcert, dat om 20.45 uur in de Wilhelminakerk begint, vormt het einde van het programma op 4 mei. Tijdens dit concert zijn er toespraken van burgemeester A.W. Kolff en mevrouw B. Rodrigues, voorzitter Stichting Bijzondere Concerten Dordrecht. 

Aanmelding kranslegging
Aangezien het plaatsen van kransen en bloemen bij het monument op afroep gebeurt, is het noodzakelijk dat instanties zich hiervoor van tevoren aanmelden. Wij verzoeken u contact op te nemen met mevrouw Van der Plicht van het kabinet van de burgemeester. Zij is te bereiken via de telefoon 078 770 41 24 of via e-mail: w.vander.plicht@dordrecht.nl. Instanties die traditiegetrouw een krans of bloemen leggen, worden zekerheidshalve gevraagd zich per mail nog even te melden.

Programma Dodenherdenking Dordrecht
19.00 – 19.30 uur: interkerkelijke herdenkingsdienst in de Singelkerk, Singel 192  (de kerk is vanaf 18.30 uur geopend). Na afloop van de bijeenkomst begeven de belangstellenden zich op eigen gelegenheid naar het Sumatraplein.

19.35 – 19.45 uur: deelnemers aan de stille tocht verzamelen zich op het Oranjepark, ter hoogte van het Johan de Wittgymnasium, waar de stoet geformeerd wordt. Vertegenwoordigers van instanties die een krans of bloemen  zullen leggen, stellen zich op aan het begin van de stoet. Overige belangstellenden verzamelen zich op het Sumatraplein.

19.45 uur: aanvang van de stille tocht vanaf het Oranjepark naar het Sumatraplein.

19.55 uur: aankomst van de stille tocht op het Sumatraplein.

19.55 uur: Kranslegging door burgemeester van Dordrecht, de heer A.W. Kolff  en mijnheer D.F.M. Schalken- den Hartog, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

19.58 uur: trompetter speelt ‘The Last Post’.

20.00 uur: twee minuten stilte.

20.02 uur: zingen van het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Daarna toespraak burgemeester en vervolg van de kranslegging. Om circa 20.20 uur: Défilé langs monument.

20.45 uur: Herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41. Voorafgaand aan het concert, waarvan de organisatie in handen is van de Stichting Bijzondere Concerten, zullen burgemeester en de voorzitter van de Stichting het woord voeren.

Andere Dordtse herdenkingsplechtigheden in mei

Dodenherdenking Dubbeldam
Op de Begraafplaats Zuidendijk begint op 4 mei om 19.30 uur de Dodenherdenking te Dubbeldam. Wethouder Van der Linden zal namens het gemeentebestuur van Dordrecht een krans plaatsen.

5 mei Bevrijdingsdag
Er vinden in 2018 in het kader van Bevrijdingsdag geen activiteiten plaats. Iedere 5 jaar wordt in Dordrecht een programma in het kader van de bevrijding georganiseerd. De eerstvolgende viering staat voor 2020 gepland.

Herdenking 6 mei: omgekomen militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in voormalig Nederlands-Indië
Op zondag 6 mei  vindt een herdenking plaats op de algemene begraafplaats De Essenhof, aan de Nassauweg 200 te Dordrecht. Tijdens deze plechtigheid worden militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Dordrecht voor onze vrijheid gesneuveld zijn én Dordtenaren, die in voormalig Nederlands-Indië omgekomen zijn, herdacht. De plechtigheid begint om 10.30 uur in de Thuredrith aula; de inloop is vanaf 10.00 uur. Burgemeester Kolff houdt een toespraak. Vervolgens zal hij namens het gemeentebestuur zowel bij het Oorlogsmonument als bij het Indiëmonument een krans plaatsen.

Herdenking 12 mei : VOPET
Op zaterdag 12 mei vindt om 11.15 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Vereniging Oud Pontonniers en Torpedisten (VOPET) plaats op de algemene begraafplaats De Essenhof. Tijdens deze herdenking worden de gevallen oud-strijders uit de meidagen van 1940 en de omgekomen militairen in de huidige conflictgebieden herdacht. Wethouder Lambrechts zal namens het gemeentebestuur een toespraak houden en een krans leggen bij het oorlogsmonument.

Herdenking 12 mei : Stichting Artilleriemonument Dubbeldam
Burgemeester Kolff is aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam. De plechtigheid, waarbij de krijgsverrichtingen van de derde afdeling van het 14e Regiment Artillerie te Dubbeldam herdacht worden,  begint om 10.00 uur met een informele ontvangst in De Gravenhorst. Om 11.00 vertrekt het gezelschap naar het Damplein. Vervolgens vindt de kranslegging bij het monument plaats, waarbij burgemeester Kolff namens het gemeentebestuur van Dordrecht rond 11.15 uur een krans zal plaatsen. Na de kranslegging zullen tijdens een afsluitende bijeenkomst in De Gravenhorst verschillende sprekers zijn waaronder de heer Van Liempt en burgemeester Kolff.

Herdenking 14 mei: Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940.
Op maandag 14 mei vindt om 13.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Stichting Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940 plaats bij het monument aan de Rijksstraatweg ter hoogte van nummer 160. U kunt in de berm van het fietspad naar de Moerdijkbrug plaatsnemen. Loco burgemeester Sleeking zal namens het gemeentebestuur van Dordrecht een krans bij het monument plaatsen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.