In vrijheid kiezen thema 4 mei (avond) programma in Dordrecht

04 mei 2019
In vrijheid kiezen thema 4 mei (avond) programma in Dordrecht

DORDRECHT - In het centrum van Dordrecht zijn er drie activiteiten vandaag rond de herdenking van 4 mei. Om 19 uur begint een bijeenkomst in de kerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg. Daarna is de dodenherdenking rond acht uur op het Sumatraplein. Na de twee minuten stilte zal burgemeester Wouter Kolff een korte toespraak houden.

Vervolgens is er een programma vanaf kwart voor negen in de Wilhelminakerk. Burgemeester Wouter Kolff zal dat met een langere toespraak openen.

Aankondiging programma 19 uur (zeven uur):

DORDRECHT - In vrijheid kiezen. Dat is het thema van 74 ste bezinningsbijeenkomst in Dordrecht op 4 mei  voor de twee minuten stilte van acht uur. Om zeven uur begint de herdenking in de Singelkerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg. Het Platform van Dordtse kerken is vanaf 2011 bij de organisatie betrokken en samen met de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID).

In vrijheid kiezen is tevens het landelijke thema van het nationaal comite 4 en 5 mei. In Dordrecht  wordt zaterdag 4 mei stil  gestaan bij de viering van honderd  jaar algemeen kiesrecht en  honderd jaar vrouwenkiesrecht. Tijdens de bezettingstijd waren rechten niet vanzelfsprekend. De democratie werd geweld aangedaan door de bezetting en het buitenwerkingstellen van de rechtsstaat in de jaren 1940-1945.

Om nadrukkelijker stil te staan bij honderd jaar vrouwenkiesrecht zullen ditmaal vooral vrouwen de bijeenkomst van 4 mei dragen. Ieke van As, gastpredikante van de Nederlands Gereformeerde kerk, zal een korte overdenking uitspreken. Haar dochter Ilse Bevelander zal een lied zingen,  terwijl  Jeanette Jelier den Hoedt (dwarsfluit) met organist Hans Okkerse medewerking verleent. Ds. Riet Boogaard spreekt het gebed voor de stad uit.

Namen van vrouwen om niet te vergeten klinken ditmaal.. Fractievoorzitter van Groen Links in de Dordtse gemeenteraad, Kitty Kruger, noemt de namen.  Ze is betrokken bij het jaar van de Dochters van Dordrecht.

De namen zijn:

Johanna Hendrika Jansen - Bothof

Esther Rosalina Kleinkramer

Hannelore Thal

Henriette Judith van Dam

Elizabeth van Gelder-den Hartog

Henriëtte van Ameringen

Bernardina Catharina Dicke

Adriana Antonia Anna Kommers

Frederika van der Zee

Jacoba Rombout-Bouman

Catharine Geertruida Maria van der Ven

Lenie Kouwen-Dicke

De Singelkerk gaat op zaterdag 4 mei al om half zeven open en de samenkomst zal om  half acht afgelopen zijn. Een ieder kan zo in alle rust naar het Sumatraplein gaan voor de stedelijke herdenking.

Programma na bijeenkomst:

19.30 – 19.45 uur: Deelnemers aan de stille tocht kunnen zich verzamelen op het Oranjepark. Hier wordt de stoet geformeerd.
19.45 uur: Stille tocht vanaf het Oranjepark naar het Sumatraplein.
19.55 uur: De stille tocht komt aan op het Sumatraplein.
19.55 uur: Burgemeester Kolff en meneer D.F.M. Schalken-den Hartog, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, leggen een krans.
19.58 uur: De trompet speelt de ‘Taptoe’ als teken dat de twee minuten stilte begint.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden gezonden. Daarna houdt de burgemeester een toespraak en wordt de kranslegging vervolgd.
20.20 uur: Défilé lang het monument.
20.45 uur: Het herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk.

. Het (muziek) programma in de Wilhelminakerk is ook al een aantal jaren een bijzondere traditie. Burgemeester Wouter Kolff houdt bij het begin, net zoals zijn voorganger Arno Brok, een 4 mei lezing.

Burgemeester Brok heeft zich er vanaf het begin voor ingezet dat er in Dordrecht een programma is met verschillende onderdelen op de avond van 4 mei.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.