Dordrecht noemt voor het eerst op Essenhof namen van in Dubbeldam gesneuvelde en begraven militairen

05 mei 2019
Dordrecht noemt voor het eerst op Essenhof namen van in Dubbeldam gesneuvelde en begraven militairen

DORDRECHT/DUBBELDAM - Tijdens de traditionele herdenkingsbijeenkomst op begraafplaats Essenhof klonken zondag 5 mei voor de eerste keer ook de namen van 26 gevallenen, die zijn begraven aan de Zuidendijk in Dubbeldam . 

De eregraven kregen tot nu toe aandacht en respect op de avond van de vierde mei tijdens de herdenking op de Dubbeldamse begraafplaats aan de Zuidendijk. Daar zijn ook de eregraven te vinden van de mensen, die nu ook op de Essenhof worden genoemd. Dat gebeurde op aangeven van de Essenhof om de lijst van gevallenden uit te breiden.

De Dubbeldamse gesneuvelden versterken ook de herinneringen aan de oorlogshandelingen in de meidagen van 1940.

Het maakte ook extra de woorden van burgemeester Wouter Kolff waar, dat er in de meidagen van 1940 op het eiland van Dordrecht hard is gevochten. Hij sprak in de THUREDRITH AULA die vroeger bekend stond als de oude aula. De naam verwijst naar een oude riviertje dat rondom Dordrecht stroomde voor 1200.

* Burgemeester Wouter Kolf aan het woord in de zogeheten oude aula op de Essenhof, eens ook bekend als de algemene begraafplaats van Dordrecht

Bijna vijftig gevallenen sneuvelden al op vrijdag 10 mei 1940, toen de oorlog in de nacht losbarstte. Dat kwam door aanvallen vanuit de lucht en door de landingen van Duitse paratroepers bij de Moerdijkbruggen en de Zwijndrechtse bruggen. De vijand wilde zo de weg vrij maken voor tanks van de negende pantser-division, die via Dordrecht en Rotterdam naar Den Haag moest oprukken.

Traditie
Het is vanaf 1946 een traditie in Dordrecht dat op de begraafplaats op de eerste zondag van de maand mei wordt stil gestaan bij zij die vielen voor onze vrijheid. Toen was Dubbeldam nog een zelfstandige gemeente en werd op een eigen manier respect getoond van de gesneuvelden aan de Zuidendijk.

Kolff hecht aan de herdenking  zo bleek op de Essenhof: ,,Door de geschiedenis te herdenken, vieren wij de vrijheid."  Dat raakt dit jaar het thema van het nationaal comité 4 en 5 mei.

Op zijn Facebook pagina deed de burgemeester ook kort verslag met als conclusie over de herdenking: ,,Drukbezocht, ook door vele jongeren. Belangrijk hier bij stil te staan en nooit te vergeten!"

* Leden van scouting lezen de namen voor van zij die vielen.

De herdenkingen van het leed beginnen in Dordrecht met een eerste speciale Joodse herdenking op 2 mei in het Stadhuis. Deze dag is ook een internationale herdenkingsdag.

Op zaterdagavond 4 mei was er eerst een interkerkelijke bijeenkomst in de Singelkerk van het Platform van Dordtse kerken. Burgemeester Kolff keek op de volgende wijze terug op de avond van de vierde mei:

,,Een waardige en goedbezochte dodenherdenking vanavond op het Sumatraplein in Dordrecht.

Voorafgaand een herdenkingsdienst in de Singelkerk waar raadslid Kitty Kruger namen oplas van in WO II gesneuvelde Dordtse vrouwen en na afloop een prachtig herdenkingsconcert in de Wilhelminakerk. Speciaal voor deze gelegenheid was een adembenemend mooi zingend kinderkoor samengesteld.

Hierbij een link naar de toespraak die ik tijdens de herdenking hield: http://bit.ly/2VGS7Vb"

* Zoals altijd was er muziek in stijl in de aula. Het centraal oranjedag comite verzorgt ook dat al jarenlang.

* De stille tocht eerst op weg naar de eregraven op de Essenhof.

* Burgemeester Wouter Kolff en de plaatsveravngende voorzitter van de gemeenteraad, David Schalcken, leggen een krans voor het volkslied klinkt.

* De burgemeester en de waarnemend voorzitter van de raad brengen hun respect over aan de gevallenen.

* Een beeld van de plechtigheid waarbij wederom de Marching Band Prins Willem van Oranje muzikale medewerking verleent.

* De vlag half stok wordt op een bepaald moment symbolisch in top gehezen.

* Ook nabestaanden brengen in de vorm van een bloemstuk hun  betrokkenheid over. (Hierboven op de foto twee dames van het Dordts Oranje Comite)

* Leden van scouting delen rozen uit, zodat bij elk eregraf een bloem komt te staan.

* Met op de achtergrond de oude aula wordt in stilte gewandeld naar het Indie monument op de Essenhof.

* In afwachting van de kranslegging

* K.J. Orsel, vice voorzitter van de vereniging Oud-militairen Indiegangers (VOMI) legt met de burgemeester de eerste krans bij het Indie-monument

* Ook hier klinken van het volkslied de verzen 1 en 6

* Zoals altijd staat er een erewacht van Indie veteranen bij het Indie-monument. Piet van Huizen (bijna 90) is het meest vaste gezicht bij deze plechtigheid. Hij was ook jarenlang voorzitter van een vereniging van zijn maten. Daarnaast is hij elk jaar, met familieleden, op de september herdenking in Roermond.

* Een moment van stilte.

Foto's: Wim van de Pol.

Hieronder nog drie foto's van de herdenking in Dubbledam:

* Wethouder Maarten Burggraaf is als loco-burgemeester op weg naar de herdenking op 4 mei op de Dubbeldamse begraafplaats aan de Zuidendijk. Daar wordt ook vanaf 1946 stil gestaan bij zij die vielen. Rechts van de loco pastor Gaby Vermeulen.

* De eerste kranslegging door de loco-burgemeester.

* Ook in Dubbeldam is net als in Dordrecht de belangstelling voor de dodenherdenking groot.

Bron foto's: Wim van de Pol.

Die voor de herdenking in Dubbeldam ook deze link.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.