Drop jouw dop: 'van plastic afval tot Schapenkoppenbeeldje'

10 mei 2019 door Hennie van der Zouw
Drop jouw dop: 'van plastic afval tot Schapenkoppenbeeldje'

DORDRECHT - Het samenwerkingsverband Schapenkoppiekoppie heeft als doel een eiland zonder plastic (zwerf)afval. Daarom roept zij inwoners van Dordrecht op om doppen van plastic flessen die bijvoorbeeld rondzwerven op straat, in de bosjes, in en om de school, maar bijvoorbeeld ook thuis, bij buren of in de sportkantine, te verzamelen. Van de opbrengst worden de sokkels van de Schapenkoppenbeeldjes gemaakt; een miniatuurversie van het beroemde Schapenkoppenbeeld van kunstenaar Cor van Gulik.

Dordtenaren Fleur en Roger hebben zich al opgegeven voor de actie n.a.v. een berichtje op Facebook van Duurzaamheidscentrum Weizigt. Voor Roger een doodgewone zaak. In de wijk Crabbehof zet hij zich al wekelijks in voor een schonere woonwijk. Fleur: “Ik verzamel met mijn moeder plastic flesjes op straat als we ergens naar op weg zijn, dus het kost voor ons geen extra moeite. Ik wil dit graag doen, omdat plastic in het milieu niet goed is.” Naast Fleur en Roger hebben al meerdere inwoners toegezegd mee te doen met de actie. En ook het Variant Team van de Gemiva-SVG groep gaat zich volop inzetten om doppen te verzamelen.

Productie Schapenkoppieskoppies
De Schapenkoppenbeeldjes gaan geproduceerd worden vanaf eind mei in een tijdelijk plastic lab in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht. Het lijf van de beeldjes wordt 3D geprint van gerecycled plastic afkomstig van gebruikte flessen, kunststof uit koelkasten, auto-onderdelen of voedselverpakkingen. En het voetstuk wordt geperst van zo’n 30 doppen van gebruikte plastic flessen.

Doe mee
Om 500 stuks Schapenkoppenbeeldjes te produceren zijn er ongeveer 13.000 doppen nodig. Help je mee om zoveel mogelijk doppen in te zamelen? Op deze manier zorgen we met elkaar voor een toekomstbestendig eiland zonder (zwerf)afval!

Praktische informatie:
• De plastic afval inzamelactie loopt t/m eind juni 2019.
• Voor deze specifieke actie worden alleen plastic doppen aangenomen. De verzamelde plastic flesjes kun je uiteraard kwijt bij je eigen plastic afvalstroom die door HVC wordt opgehaald. Je kunt via deze webshop daarvoor gratis plastic zakken bestellen om plastic afval in te zamelen. Grote plastic petflessen met statiegeld kun je inleveren bij de winkels die deze statiegeldflessen verkopen.
• Uiteraard wil het samenwerkingsverband Schapenkoppiekoppie met dit initiatief geen extra gebruik van plastic flesjes stimuleren. Hoe plastic afval te voorkomen? Er zijn bijvoorbeeld allerlei partijen op de markt, ook in Dordtse winkels, die herbruikbare en duurzame (water)flessen aanbieden.
• De verzamelde plastic doppen kun je afleveren bij de volgende punten:
– Duurzaamheidscentrum Weizigt: Van Baerleplantsoen 30, Dordrecht. De dropbox (lichtblauwe bak) vind je in het Koetshuis bij de balie.
– De Duurzaamheidsfabriek: Leerparkpromenade 50, Dordrecht. De dropbox (container) vind je buiten bij de raampartij bij de ingang van de Duurzaamheidsfabriek.
– Cirkellab: Nieuwstraat 12-24, Dordrecht. De dropbox (witte zak) vind je in dit bedrijfsverzamelgebouw op de 2de verdieping bovenaan de trap.
Deze droppunten zijn doordeweeks tussen 9 uur en 17 uur te bezoeken (uitgezonderd feestdagen).
• Speciaal voor kinderen: Het Dordtse bedrijf Thuisrecycling biedt voor een aantal kinderen (op = op) die meedoen aan de doppenactie een zakje Clip-it; clips met als doel om eigen creaties te maken van alle soorten plastic doppen. Het stimuleert creativiteit en fijne motoriek en is 100% vervaardigd van oude plastic doppen. Maak hiermee de mooiste vormen en kunstwerken, bouw in 3D of zelfs in combinatie met Lego. Dus doe je als kind mee met de doppenactie en wil je kans maken op de Clip-it, geef je op via info@cirkellab.nl
• Vanaf eind mei t/m eind juni is het plastic lab op aanvraag te bezoeken voor een rondleiding (vol = vol). En later dit jaar kun je op verschillende plekken in Dordrecht zelf een beeldje aanschaffen. Voor actuele informatie, zie www.schapenkoppiekoppie.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.