Wilgen Wantijoever Generaal Spoorpad behouden

21 mei 2019 door Hennie van der Zouw
Wilgen Wantijoever Generaal Spoorpad behouden

DORDRECHT - Stichting Het Wantij laat weten dat de Wilgen aan de wantijoever van het Generaal Spoorpad behouden blijven. Hier hun bericht hierover: "Voor de prachtige grote oudere wilgen langs de ecologisch zeer waardevolle Wantijoever van het Generaal Spoorpad werd begin dit jaar een kapvergunning aangevraagd. De Stichting heeft de kap ervan weten te voorkomen. 

Volgens de gemeente was er gevaar voor takbreuk of erger waarbij de veiligheid voor voorbijgangers in het geding kwam. De bomen werden zelfs van een merkstip voorzien.

Vanaf dat moment is Stichting Het Wantij in actie gekomen en is samen met de gemeente de bomen gaan inspecteren. Daarbij werden van een vijftal bomen de kapvergunning ingetrokken. Voor het behoud van een vijftal andere bomen heeft de Stichting voorgesteld de bomen in te korten met de “breukmethode” zodat ze veilig konden blijven staan. Met deze methode wordt stormschade nagebootst door de takken af te breken. Tegelijkertijd wordt daarmee een stress reactie opgeroepen waarna er snelle aangroei plaatsvindt, bovendien over grotere oppervlakten van de takken dan met simpel candalaberen. Het resultaat wordt ook veel mooier.

Om zich deze kennis eigen te maken hebben ambtenaren zelfs een cursus gevolgd bij Storix. Dit bureau was eerder ingehuurd door de Stichting voor het maken van een plan voor behoud van de bomen aan de Wantijoever bij Schaerweide. Wellicht kan dit contact ertoe leiden dat Storix zijn inspirerende ideeën voor de bomen aan de oever bij Schaerweide kan uitvoeren zodat ook daar de bomen behouden blijven.

Een mooi resultaat maar wel een ernstige misser dat de werkzaamheden, het scheuren en het dumpen van de takken op het griend, in het broedseizoen plaatsvonden. Veel vogels werden verstoord en vlogen in paniek op. De Stichting vindt dit dermate ernstig dat daarover een klacht werd ingediend, wordt vervolgd…" Tot zover de Stichting het wantij.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.