Grote integrale controle op Ondermijning in Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

22 mei 2019 door Hennie van der Zouw
Grote integrale controle op Ondermijning in Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

DRECHTSTEDEN - De overheid heeft op dinsdag 21 mei een actie gedraaid in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in politiedistrict Zuid-Holland-Zuid. De basisteams Drechtsteden-Binnen (Politie Dordrecht) en Drechtsteden-Buiten van de politie, het Openbaar Ministerie, het Regionale Informatie en Expertise Centrum, SGBO Ondermijning, de Douane, de Belastingdienst, Boa´s van de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Sliedrecht, hielden in de ochtend en de middag een Ondermijningactie op verschillende locaties. Hierbij zijn door de politie onder meer drie verdachten aangehouden en één vrachtwagen in beslag genomen. Ook deelden agenten diverse boetes uit. De Belastingdienst nam 3 auto’s in beslag en inde 17.825 euro.

Wie als crimineel een beetje succesvol wil zijn, heeft de hulp van de bovenwereld nodig. Voor een onderkomen voor bijvoorbeeld hennep is een makelaar noodzakelijk, voor het witwassen van criminele winsten een financiële dienstverlener. De vermenging tussen de onder- en bovenwereld die zo ontstaat, dát is ondermijning. Door het deel ‘bovenwereld’ in ondermijning lijkt het bijna normaal. Maar ondertussen zagen criminelen aan de stoelpoten van onze maatschappij. Om schade aan de structuren in onze maatschappij of het vertrouwen daarin te voorkomen, pakt de overheid ondermijning gezamenlijk aan.

Informatiegestuurde controle:
Zeker honderd medewerkers van de verschillende overheidsdiensten waren vandaag in het politiedistrict op controlelocaties nabij de rijksweg A15 en de A16 aanwezig. Met een vaste controlelocatie en het gebruik van dynamische politie-eenheden werd er in de ochtend een informatie gestuurde controle uitgevoerd op de Laan van Londen en Rijksstraatweg in Dordrecht en in de middag op het Noordeinde in Hendrik-Ido-Ambacht. Een informatie gestuurde controle houdt in dat bestaande informatie over verdachte personen en vaardigheden van rechercheurs werden ingezet om gericht naar bepaald verkeer te kijken en effectief te kunnen controleren. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van ANPR. Het Automatic Number Plate Recognition systeem scant met behulp van een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen en controleert onder andere of de eigenaar nog schulden of boetes heeft openstaan. Daarnaast werd ook het overige verkeer gecontroleerd.

Bij de controle in Dordrecht zijn er onder andere twee prostituees gecontroleerd en is de afdeling Prostitutie en Mensenhandel op de hoogte gebracht. Ook is er een drugsdealer aangehouden nadat er drugs en geldbedrag van 400 euro werd aangetroffen in zijn auto. Verder werd er een vrachtwagen inbeslaggenomen. De vrachtwagenchauffeur zelf kreeg van de politie een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs. De Belastingdienst nam naar aanleiding van de controle op de locaties in Dordrecht en Hendrik Ido Ambacht in totaal drie auto’s in beslag en inde voor bijna 18.000 euro aan openstaande schulden. Diverse auto’s zijn door de Douane en de politie onderzocht op de aanwezigheid van verborgen ruimtes.

Achtervolging Hendrik Ido Ambacht:
Vlak na de start van de controle in Hendrik Ido Ambacht moest deze in de middag noodgedwongen worden gestopt vanwege een ongeval met een politievoertuig op het Noordeinde. Naar aanleiding van een ANPR hit wilde een snelle interventie unit van de Landelijke Eenheid een auto die op naam staat van een verhuurmaatschappij controleren. Deze negeerde het stopteken waarna er een achtervolging ontstond. Bij de achtervolging ontstond er een aanrijding tussen de politieauto en een automobilist. Twee agenten moesten te controle naar het ziekenhuis. De achtervolging eindigde uiteindelijk op de Celebeslaan in Zwijndrecht. Hier zijn de bestuurder en bijrijder na een achtervolging te voet aangehouden. De bestuurder bleek nog gesignaleerd te staan voor een gevangenisstraf van 200 dagen.

Informatie:
Alle betrokken instanties hebben door deze gezamenlijke actie informatie verkregen, die bij eventuele vervolgonderzoeken net de ontbrekende puzzelstukjes kunnen zijn die kunnen leiden tot het oplossen van een zaak.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.