De Gelaarsde Kat betreedt het BeneVia Muziekcentrum

22 mei 2019 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Familieconcert door het Dordrechts Philharmonisch Orkest met verteller Benjamin Murck. Op zondag 19 mei rond kwart voor drie openden de deuren van het BeneVia Muziekcentrum haar deuren voor een publiek dat qua gemiddelde leeftijd een stuk jonger is dan het reguliere publiek dat de concerten van het Dordrechts Philharmonisch Orkest bezoekt. Dat was niet zonder goede reden; om 15.00 barstte het eerste familieconcert los.

Om rekening te houden met de veelal jonge bezoekers, speelde het Dordrechts Philharmonisch Orkest onder leiding van haar dirigent Jan Gerrit Adema een wel heel bijzonder programma. Samen met verteller Benjamin Murck vertolkte het orkest het sprookje van de Gelaarsde Kat. Na een openingsmars en een swingende opwarmer in de vorm van het overbekende Livin’ La Vida Loca, volgde het echte werk; de Gelaarsde Kat. Dit eeuwenoude sprookje gaat over een kat die op listige wijze een fiks kasteel, bijbehorende landerijen én een bloedmooie prinses regelde voor zijn baasje, die slechts een eenvoudige jonge molenaarszoon was. Benjamin, die al eerder succesvol samenwerkte met de jeugdorkesten van vereniging Dordrechts Philharmonisch Orkest, vertelde dit sprookje met verve. Het samenspel tussen Benjamin en het orkest maakte dat de spanning in het verhaal soms om te snijden was.

Met muziek kun je natuurlijk perfect een sfeer neerzetten; een slinkse melodie voor de snode plannen van de kat, een triomfantelijke koningsmars als het kasteel wordt betreden, een oosters klinkende brullende leeuw, een jachtige galop wanneer de kat door de velden gaat rennen en een woeste oger die groots door de zaal heen schalde.

De eerste editie van de zo gewenste zondagmiddagconcerten in het BeneVia Muziekcentrum mocht met recht een groot succes heten; voor herhaling vatbaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.