Het onderwijs voor dove kinderen in Bamenda kan uw stem goed gebruiken

07 december 2016
Het onderwijs voor dove kinderen in Bamenda kan uw stem goed gebruiken

DORDRECHT - Vrijwilliger Truus Treep is sinds 2003 actief met het werven van fondsen voor lagere school Mbingo in Bamenda. Haar doel voor dit moment is de bouw van 5 nieuwe leslokalen zodat 125 leerlingen met een gehoorbeperking elk jaar verzekerd zijn van goed onderwijs. Deze dove en slechthorende kinderen (in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar) komen uit Bamenda en omgeving. Al 3 leslokalen konden worden gebouwd dankzij steun van mensen uit Nederland.

Het Mbingo Doveninstituut in Bamenda doet mee aan de Verkiezing van de Gouden Gans van Wilde Ganzen. Met de prijs van 10.000 euro kunnen zij nog een nieuw klaslokaal voor deze bijzondere Kameroense lagere school bouwen. Help hen aan voldoende stemmen en stem op Mbingo bij de Gouden Gans Verkiezing. Je komt zelf ook in aanmerking voor het winnen van één van de schitterende prijzen.

Deze lagere school in Bamenda is gestart in 2000, omdat het reguliere basisonderwijs in Kameroen geen dove kinderen toelaat. Het betreft hier een basisschool waar kinderen les krijgen door middel van gebarentaal. Het lespakket is identiek aan dat van het reguliere basisonderwijs en de leerlingen voldoen dan ook aan dezelfde overheidstoetsen als alle andere basisschoolkinderen in Kameroen. Zo krijgen deze kinderen niet alleen onderwijs, maar worden ze ook uit hun isolement gehaald.

Op dit moment zitten de leerlingen van het Mbingo-instituut in oude barakken van een ziekenhuis. Echter, het ziekenhuis kan op elk moment de barakken weer terugeisen. Dat betekent dat 125 dove en slechthorende kinderen geen klaslokalen meer zullen hebben. Het Mbingo-instituut heeft met eigen geld twee nieuwe leslokalen kunnen bouwen. Om alle kinderen een plek te kunnen geven zijn er echter in totaal zeven leslokalen nodig. Deze lokalen worden geplaatst naast een reguliere school om zo de integratie tussen horende en dove kinderen te bevorderen.

Twee van de zeven lokalen zijn gebouwd en gefinancierd door de lokale organisatie CBCHS. Voor de andere vijf leslokalen is in totaal 75.000 euro nodig. Vrijwilligster Truus Treep pakt het project per lokaal aan. Één leslokaal kost 15.000 euro. Zij heeft al voor drie lokalen voldoende geld ingezameld en deze zijn dan ook gebouwd. Nog twee lokalen moeten worden gebouwd.

Ze staan nu op de 18e plek in de ranking van de Gouden Gans verkiezing. Maar ze moeten op minimaal de 10e plek staan. Stem op Mbingo en geef een nieuw lokaal kado! Help je mee? Ga naar: www.goudengans.nl/dordrecht-bamenda en stem. Voor meer informatie over Mbingo, kijk op http://www.dordrecht-bamenda.nl/projecten/mbingo/

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.