Afscheid van een icoon Gerda Bosdriesz , voorzitterschap overgenomen door jong talent

27 mei 2019 door Hennie van der Zouw
Afscheid van een icoon Gerda Bosdriesz , voorzitterschap overgenomen door jong talent

DORDRECHT - Op 1 mei jongstleden vond bij de Stichting Dordrecht Bamenda een wisseling van de wacht plaats: op die datum droeg Gerda Bosdriesz (63) het voorzitterschap van het stichtingsbestuur over aan haar opvolger, Annemiek Schipper.

Bosdriesz was al ruim 15 jaar voorzitter van de stedenband-stichting en was ook voor die tijd, via de politiek en via haar werk voor emancipatie en vrouwenrechten, al betrokken bij de stedenband. Gerda was wethouder in Dordrecht van 1998 tot 2002.

Het was, naar haar eigen zeggen, dus tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. Schipper – 29 jaar, juriste, Kameroense roots en al een aantal jaren actief betrokken bij de stedenband – is van die nieuwe generatie en een waardig opvolger. Gerda Bosdriesz is door haar jarenlange betrokkenheid van groot belang geweest voor de stedenband. Onder haar voorzitterschap bleef de stichting steeds een stabiele organisatie die haar activiteiten uitbreidde en ook in tijden van bezuiniging en tegenwind met enthousiasme bleef uitvoeren. Haar inspiratie: “Door mensen uit Dordrecht en Bamenda met elkaar in contact te brengen gaan je ogen open voor het leven van anderen. Je leert elkaar kennen en werkt samen. Er groeien mooie vriendschappen uit zo’n stedenband.” Door haar inzet was ze tijdens reizen naar Bamenda een graag geziene gast en een echte ‘ambassadeur’ voor Dordrecht.

Eerder dit jaar nomineerde Stichting Dordrecht Bamenda haar - voor dit werk en voor het werk dat ze ook buiten de stedenband om voor vrouwen en migranten heeft gedaan - voor de titel van ’Dochter van Dordrecht’. Deze erkenning kan ze hopelijk later dit jaar voegen bij de bronzen legpenning van de stad Dordrecht die ze bij haar vertrek als wethouder kreeg voor ‘haar onvermoeibare inzet voor gelijkwaardigheid’. Uiteraard laat de stichting Bosdriesz niet met stille trom vertrekken: deze zomer volgt een afscheidsfeest, waar breed voor zal worden uitgenodigd.

Annemiek Schipper vervulde de afgelopen jaren de rol van secretaris binnen het bestuur van de stedenband-stichting. Met enthousiasme zet zij zich in om op nieuwe manieren mensen te bereiken. En voor die tijd was ze al als vrijwilliger bij de stichting betrokken. Dat ze zich al van jongs af aan inzet voor de stedenband, komt onder andere door haar Kameroense moeder, Judith Moni-Ateba, die al jaren als vrijwilliger actief is voor de stichting. Annemiek heeft de liefde voor de stedenband dus met de paplepel ingegoten gekregen. Over haar motivatie zegt Schipper: “Ik vind het heel mooi om me via de stedenband in te zetten voor samenwerking tussen Nederland en Kameroen. Als nieuwe voorzitter zie ik het als mijn voornaamste uitdaging om meer jongeren bij de stedenband te betrekken, door ze te laten zien hoe interessant en inspirerend dit kan zijn.”

Tijdens het afscheidfeest van Gerda Bosdriesz zal Annemiek uiteraard ook aanwezig zijn. Alle Dordtenaren krijgen dan de gelegenheid om met de nieuwe voorzitter kennis te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.