De kunstgeschiedenis in ontmoetingen aan verre einders

28 mei 2019 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Komend najaar is er weer een vijfdelige kunstgeschiedeniscursus in de Trinitatiskapel: ’Grand Tour du Monde, kunst voorbij de horizon’; een vervolg op de geslaagde reeks ‘Grand Tour, langs steden waar de kunst tot bloei kwam’. Cursisten ondernemen ook nu weer een denkbeeldige reis, dit keer naar vreemde oorden buiten de ‘veilige westerse wereld’.

“De Grand Tour staat erg in belangstelling de laatste tijd”, vertelt docent Annenies Keur, “en het was ook een intrigerend fenomeen. Een avontuurlijke reis waarbij veel geleerd werd over kunst. Goed beschouwd staat de Grand Tour aan de wieg van de wetenschappelijke discipline van de kunstgeschiedenis.”

Bij de ‘reis’ van vorig jaar, langs steden in de westerse wereld, werd duidelijk dat kunst zich nauw verhoudt tot wat mensen bezighoudt. Vaak wordt de geschiedenis van de kunst voorgesteld als een lange ontwikkeling: vanuit een soort nulpunt naar iets dat steeds beter en mooier wordt. Maar het ging met pieken en dalen; vóór- en achteruit.

Toerist
“Ons woord toerist stamt van de achttiende-eeuwse Grand Tour, en natuurlijk komen ook de ‘Grand Touristen’ van weleer aan bod,”, zegt Keur, “maar we gaan deze keer de grenzen van hun reizen ver te buiten, en we beperken ons niet tot de moderne tijd.”
Het startpunt ligt in de prehistorie, bij de wonderbaarlijke mondiale kunst van steentijdmensen. Overal op de aardbol maakten deze mensen tekeningen met opvallende gelijkenissen. We kunnen hieruit afleiden dat mensen contact met elkaar hadden over lange afstanden. In de loop van de geschiedenis tekenen zich nog meer grote trajecten zich af. Het spoor van de zijderoute en de ontdekkingsreizen voert naar kunst van ‘vreemde’ volken en culturen. Met de kolonialisering en globalisering werd de westerse cultuur wijdverbreid, maar wat betekent dat, mag iedere wereldburger nu meedoen in de kunstwereld?

Al die reizen werden gemaakt uit inspiratie, overtuiging, nieuwsgierigheid of hebzucht. En daar begint het interessant te worden voor de kunst. Wat mensen voortdrijft bepaalt hun kunstvormen.

Trinitatiskapel
De cursuslocatie is de sfeervolle kosterij van de Trinitatiskapel in de Vriesestraat, waar de wanden zijn volgehangen met geïnspireerde teksten en de thee wordt geschonken in gebloemde porseleinen kopjes.

Annenies Keur is zelfstandig kunsthistorica. Zij woont in Dordrecht en geeft lezingen en cursussen door het hele land.
De ‘Grand Tour du Monde, kunst voorbij de horizon’ bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten, en start op maandag 1 oktober 15.00u. De cursus is een op zich staand geheel, geschikt voor beginners en gevorderden.Informatie en aanmeldingen via annenies.atelier@gmail.com.

Afbeeldingen
• Drs. Annenies Keur
• J.M.W. Turner (1775-1851) Canal Grande in Venetië, ca. 1835

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.