Reformatorisch Dagblad (RD) volgt Dordtse Synode met weekjournaal met wetenschap van 400 jaar terug

02 januari 2019
Reformatorisch Dagblad (RD) volgt Dordtse Synode met weekjournaal met wetenschap van 400 jaar terug

DORDRECHT -  Het Reformatorisch Dagblad (RD) volgt de Dordtse Synode met een wekelijks journaal in de krant. Elke woensdag worden de gebeurtenissen van vierhonderd jaar geleden in Dordrecht samengevat.

De internationale kerkelijke vergadering, die met medewerking van de staat werd gehouden in de oudste stad van Holland, duurde tot eind mei 1619.

De krant meldt dat Burgh Liebaert, een denkbeeldige inwoner van Dordrecht in de jaren 1618-1619, t een „synodael journael” bij houdt waarin hij beschrijft wat hem opvalt rond de Nationale Synode (die op 13 november 1618 –400 jaar geleden– begon).

Het RD beschrijft de gebeurtenissen vanuit een eigen perspectief toen, waarbij de remonstranten (zij die werden veroordeeld door de uiteindelijke Dordtse leerregels) geen goede pers meer hebben.

Er was in 1618-1619 geen scheiding tussen kerk en staat, zoals nu:

Enkele citaten uit het verhaal van Burgh Liebaert:

,,Na de spannende synodezitting met die aanhouding van een boekdrukker uit Kampen was het me even te veel geworden. Het is boeiend om hier in Dordrecht alles op de voet te volgen en af en toe in de Kloveniersdoelen te gaan kijken, maar je moet er ook tegen kunnen. Al die hete hoofden en koude harten. De synodeleden en de remonstranten lopen langs elkaar heen zonder elkaar ook maar te groeten."

En (Berck ook bekend van de Berckepoort in de stad)

,,Berck vertelde eerst dat hij er een nieuwe gast bij had. De Engelse delegatie is namelijk uitgebreid met een vertegenwoordiger uit Schotland. Die ontbrak tot spijt van veel rechtzinnige gereformeerden, want Schotland is een echt calvinistisch land. Koning Jacobus heeft deze kritiek serieus genomen. In de synodezaal is er in het Britse hoekje een bankje bij getimmerd. De Schotse theoloog heet Walter Balcanqual. Hij is nog maar even in de dertig. Een joviale kerel, zegt Berck. Alleen moeten er letterlijk wat wilde haren bij hem af. Lange baarden zijn prima, maar lang haar is ijdel."

En:

,,Nu serieus, Berck toonde zich vooral bezorgd over het verloop van de synode. Het gaat helemaal mis. Die vijftien remonstranten rond de tafel in het midden van de zaal blijven maar dwarsliggen. Donderdagochtend leverden ze hun commentaar op de Heidelbergse Catechismus in. De professor uit Heidelberg, Abraham Schultetus, stond meteen op om te zeggen dat hij geen enkele belediging van zijn land en vorst zou dulden. Donderdagmiddag en de hele vrijdag gingen op aan getouwtrek over de gewetensvrijheid die de remonstranten in de vergadering opeisen. Ze bedoelen dat ze best hun mening over de leer van de verkiezing willen geven, als ze maar eerst de leer van de verwerping onderuit mogen halen. Dat is het hele punt waarom het draait, zeggen ze. Als de calvinisten hun extremisme maar inzien en opgeven, dan valt er met hen te praten over vrede in de gereformeerde kerk."

Tot zover delen uit het verslag van toen. Elke woensdag gaat het RD verder met het volgen van de Synode met een weekjournaal.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.