Ds. Gerrit de Fijter over afsluiting herdenking 400 jaar Dordtse Synode in Grote kerk 29 mei

19 mei 2019
Ds. Gerrit de Fijter over afsluiting herdenking 400 jaar Dordtse Synode in Grote kerk 29 mei

DORDRECHT - Ruim een half jaar stond Dordrecht in het teken van de herdenking van vierhonderd jaar Dordtse Synode 1618-1619. De afsluiting is woensdagmiddag 29 mei in de Grote Kerk.

Vanaf 2009 is ds. Gerrit de Fijter uit Kampen gangmaker van bijeenkomsten rond de Dordtse Synode om verbindingen te maken. In Dordrecht was daarvoor in 2010 de eerste nationale Synode.

Ds. De Fijter laat aan de vooravond van 29 mei weten het belangrijk te vinden dat  aandacht wordt gegeven aan de afsluiting van de herdenking van 400 jaar Nationale Synode 1618-1619. ,, De Ode aan de Synode heeft veel gebracht voor de kerken en de stad. Maar ook voor het hele land.

Mooi

En: ,,Het zou mooi zijn wanneer de plaatselijke kerken zich nu inspannen om te zorgen dat het op 29 mei een flinke oploop wordt. Het is heel wat dat een speciaal door een kunstenaar ontworpen schilderij met daarop de ‘Verklaring van Verbondenheid’van bijna 40 kerken/geloofsgemeenschappen door de vicepremier Mevr. Carola Schouten onthuld gaat worden. De komst van een delegatie van bijna 100 mensen van Dordt College uit Iowa geeft ook een speciale couleur aan het geheel . En dat dan ook nog de ambassadeur Pete Hoekstra met zijn echtgenote aanwezig is maakt het geheel tot een bijzondere bijeenkomst.

Persoonlijk vind ik het heel mooi dat ook een groot aantal internationale/migrantenkerken de verklaring gaat ondertekenen. Dat is een groot teken van verbinding waartoe Koning Willem Alexander ons opriep op 10 november vorig jaar in de Augustijnenkerk.

De kerken kunnen een grote rol vervullen rond het thema ‘Je bent nooit alleen’. Dat hebben we gezien met The Passion. Veel bakkers, en allerlei andere bedrijven en instellingen hebben zich ingezet om de ander nabij te zijn. Ik hoop van harte dat nu ook de gezamenlijke kerken zich zullen laten zien.

Tenslotte: ook al zijn er uitnodigingen de deur uit gegaan. De bijeenkomst van 29 mei van 13.00 uur – 17.30 uur is voor iedereen toegankelijk.", aldus Ds. Gerrit de Fijter.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.