Gemeenten willen meer duidelijkheid over randvoorwaarden Klimaatakkoord

06 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Gemeenten willen meer duidelijkheid over randvoorwaarden Klimaatakkoord

DRECHTSTEDEN - De gemeenten Zwijndrecht en Delft hebben, mede namens de Drechtsteden en tientallen andere gemeenten, aandacht gevraagd voor de onzekerheden die voor gemeenten nog samenhangen met de uitvoering van het klimaatakkoord. De motie die zij hiertoe indienden, is op de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) volledig overgenomen door het bestuur.

Om het klimaatakkoord uit te kunnen voeren, vragen de gemeenten aandacht voor de benodigde regelgevende instrumenten, het beschikbaar stellen van voldoende financiële middelen én voor een heldere verantwoordelijkheidsverdeling.

Cruciale rol
Gemeenten spelen een cruciale rol bij de uitvoering van het Nederlandse Klimaatakkoord. Ze staan bijvoorbeeld aan de lat om 1,5 miljoen woningen aardgasvrij te maken vóór 2030. Gemeenten willen voortvarend met deze opgave aan de slag, maar constateren dat er nog te veel onzekerheid is over de kosten en de betaalbaarheid voor de bewoners, bedrijven en maatschappelijke partijen. Met het oog hierop stellen zij dat de randvoorwaarden om deze opgave uit te voeren nog onvoldoende op orde zijn.

Vervolg op klimaatakkoord van Parijs
Het klimaatakkoord van Parijs is een afspraak tussen bijna alle landen van de wereld om klimaatverandering tegen te gaan. Ook Nederland heeft het akkoord ondertekend. Daarom werkt de regering nu met allerlei partijen aan een Nederlands klimaatakkoord.

Energiestrategie Drechtsteden
De regio Drechtsteden is een van de 30 energieregio's in Nederland die uiterlijk een halfjaar na de oplevering van het Klimaatakkoord, een regionale energiestrategie moeten opstellen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.