Stichting Anders: 'Thuisbezorgd uit dé kringloopwinkel'

06 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Stichting Anders: 'Thuisbezorgd uit dé kringloopwinkel'

DORDRECHT - Een gescheiden man uit Dordrecht woont alleen. Hij is analfabeet en leeft van een uitkering. Meneer bivakkeerde in een zeer sobere kamer zonder elektra en warm water. Deze lege kamer telde twee bedden, één voor hem zelf en de andere voor zijn dochter die af en toe bleef slapen. Deze bedden had hij gekregen via Geef het Dordt. Doordat de Sociale Dienst dacht dat deze man niet op dit adres woonde werd zijn uitkering ten onrechte twee maanden ingehouden.

Orde en inventarisatie
Dit kon zo niet langer. Meneer vroeg schuldsanering aan maar kreeg deze alleen als hij goede informatie en een deugdelijke administratie kon aanleveren. Uiteindelijk lukte dit met hulp van een boekhouder via Stichting Urgente Noden. Wat later kreeg meneer een nieuwe woning toegewezen. Een fijn appartement op de eerste verdieping. Dit was een echte vooruitgang maar het volgende probleem dook direct op. Meneer had nauwelijks een inboedel. Hij had echt heel veel huisraad nodig. Zo’n beetje alles! De volgende zaken waren dringend nodig: een bank, een salontafel, een eethoek, een kast, een wasmachine, een gaskookplaat, pannen, afwasspullen, een koelkast, een bed, een matras, beddengoed en een kledingkast.

Opnieuw & Co
Deze veelomvattende hulpvraag bereikte Stichting ANDERS via het Sociaal Wijkteam. Vervolgens werd partner Opnieuw & Co uit Dordrecht benaderd. Jan Boomsma kreeg de hele waslijst voorgelegd met de vraag: “Wat kun jij missen Jan?” Jan antwoordde: “Je mag mij altijd bellen, ik vindt dit prima om dit te doen”. Daarna gingen de hulpvrager samen met zijn begeleider van het Sociaal Wijkteam op vrijdag naar Opnieuw & Co om te kijken. Al op dinsdag waren de belangrijkste spullen netjes bij meneer thuis bezorgd. Een geweldige prestatie!

Meneer is zeer dankbaar en wil graag iets terug doen. De exacte invulling van deze Pay IT Forward wordt nog besproken met de begeleidster van het Sociaal Wijkteam. Zij merkte op: “Wij gaan samen een mooie daad bedenken”. Het is bijzonder om te zien hoe meneer zijn leven in een kale koude kamer verruilde voor een goed leefbaar appartement. Dit kon allemaal dankzij dit prachtige netwerk van ontvangen, geven en hergebruiken. Deze meneer uit Dordrecht begint toch maar mooi helemaal Opnieuw & Zo!

Dit verhaal is geschreven door onze vrijwilliger Richard Koekkoek

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.